Băsescu, acuzat că trage de timp în privinţa uninominalului

Reprezentanţii partidelor parlamentare au comentat, miercuri, decizia preşedintelui Traian Băsescu de a contesta legea votului uninominal pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament.

2 afișări
Imaginea articolului Băsescu, acuzat că trage de timp în privinţa uninominalului

Băsescu, acuzat că trage de timp în privința uninominalului

Preşedintele UDMR Marko Bela a declarat că preşedintele are dreptul a contesta la Curtea Constituţională orice lege votată de Parlament, adăugând însă că, în opinia sa, proiectul nu este anticonstituţional. Marko Bela a precizat că nu cunoaşte detaliat motivaţia demersului preşedintelui Băsescu.

La rândul său, deputatul PC Sergiu Andon a declarat, că preşedintele Traian Băsescu a contestat la Curtea Constituţională legea votului uninominal pentru a întârzia intarea în vigoare a acestei legi, această tactică făcând parte din războiul dintre Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria. Andon a precizat pentru MEDIAFAX că acţiunea preşedintelui Băsescu era mai mult decât previzibilă, având în vedere că acesta o şi anunţase, "însoţind-o de un râs sardonic". Potrivit lui Andon, şeful statului a fost interesat, de această dată, de tragerea de timp şi nu de succesul introducerii votului uninominal. "25% dintre avocaţii dibaci folosesc această tactică pentru a trage de timp introducând excepţia de neconstituţionalitate", a adăugat Andon.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că atacul de neconstituţionalitate al preşedintelui Traian Băsescu asupra legii uninominalului pentru care şi-a asumat Guvernul răspunderea era previzibil. Diaconescu a declarat că, pe de o parte, Băsescu are dreptul constituţional de a sesiza Curtea Constituţională în legătură cu un proiect de lege, dar, pe de altă parte, preşedintele se foloseşte de pârghiile legale care îi stau la dispoziţie pentru a amâna intrarea în vigoare a propunerii Guvernului până după referendumul al cărui obiect este propria sa propunere asupra votului uninominal.

Vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş a declarat, că preşedintele Traian Băsescu nu este interesat de problemele constituţionale, ci de mişcarea politică de blocare a promulgării legii privind votul uninominal pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea. Bolcaş a precizat pentru MEDIAFAX că problemele pe care le ridică Traian Băsescu în sesizarea sa la Curtea Constituţională sunt "imposibil de discutat", doarece pe şeful statului nu-l interesează chestiunile constituţionale, "aşa cum a dovedit de fiecare dată". "Pe Traian Băsescu îl interesează mişcarea politică de blocare a promulgării acestei legi, în ciuda misterului pe care a vrut să-l lase, soluţia apelării la Curtea Constituţională era previzibilă", a adăugat Lucian Bolcaş.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că preşedintele Traian Băsescu încearcă să blocheze legea votului uninominal şi că va transmite punctul său de vedere Curţii Constituţionale. „Traian Băsescu arată că este împotriva votului uninominal şi încearcă să îl blocheze, cum a făcut şi cu legea pensiilor”, a declarat Olteanu. El a precizat că, în articolul din lege invocat de preşedinte, nu este nimic neconstituţional.

 Preşedintele Traian Băsescu a contestat, miercuri, la Curtea Constituţională, legea votului uninominal pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici