Băsescu: Am invitat partidele la consultări, voi avea în vedere ponderea exprimată în mandate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că a invitat partidele la discuţii, precizând că în consultarea formaţiunilor politice în vederea nominalizării premierului va avea în vedere tot timpul ponderea acestora exprimată prin mandate în Parlament.

23 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Am invitat partidele la consultări, voi avea în vedere ponderea exprimată în mandate

Băsescu: Am invitat partidele la consultări, voi avea în vedere ponderea exprimată în mandate (Imagine: Mediafax Foto)

Şeful statului a invocat articolul 103 din Constituţie, potrivit căruia "preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament".

El a subliniat că articolul din legea fundamentală se referă la mandate şi nu la voturi.

"Ca atare, în consultarea partidelor voi avea în vedere tot timpul ponderea acestora exprimată prin mandate în Parlament. Acelaşi lucru l-am făcut şi în 2004, când a existat o diferenţă de un mandat între Alianţă şi PSD", a declarat Băsescu.

Traian Băsescu a menţionat că, respectând litera Constituţiei, a invitat partidele la consultări în ordinea crescătoare a mandatelor, însă a precizat că primele discuţii vor avea loc de la ora 10.00, cu reprezentanţii minorităţilor naţionale.

 

Citeşte şi:

Băsescu: Simpla apartenenţă la un partid nu e suficientă pentru a face parte din Guvern

Băsescu: Marea problemă a votului uninominal este inechitatea

Băsescu a convocat noul Parlament pentru data de 15 decembrie

BEC a anunţat rezultatele oficiale ale alegerilor parlamentare

Procedura de desemnare a premierului României

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici