Băsescu: Amplasarea Centrului NATO la Oradea, o recunoaştere a valorii militarilor români

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, marţi, la inaugurarea Centrului de Excelenţă NATO pentru culegerea de informaţii din sursă umană (CoE HUMINT), de la Oradea, că amplasarea acestuia în municipiul bihorean reprezintă "o recunoaştere a valorii militarilor" români în teatrele de operaţiuni.

198 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Amplasarea Centrului NATO la Oradea, o recunoaştere a valorii militarilor români

Băsescu: Amplasarea Centrului NATO la Oradea, o recunoaştere a valorii militarilor români (Imagine: Mediafax Foto)

În discursul susţinut la inaugurarea Centrului de Excelenţă, şeful statului a subliniat importanţa centrului de la Oradea în cadrul Alianţei.

"Această instituţie vine să susţină procesul de transformare pe care Alianţa şi l-a asumat pentru a îndeplini cerinţele din procesul de adaptare la noile ameninţări globale. Această instituţie este o dovadă a modului responsabil în care România contribuie la pregătirea Alianţei pentru viitor", a spus Băsescu.

De asemenea, preşedintele a vorbit despre creşterea rolului României în cadrul Alianţei.

Traian Băsescu a mulţumit reprezentanţilor statelor sponsor Grecia, Ungaria, Slovenia şi Turcia şi a anunţat că "acestora li se vor alătura Slovacia şi Statele Unite", care au semnat memorandumuri în acest sens.

După ce şi-a terminat discursul, şeful statului şi demnitarii militari au făcut un tur al unităţii, la încheierea căruia au pornit spre aeroport pentru a se întoarce la Bucureşti.

Preşedintele Traian Băsescu, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, şi şeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, au participat, marţi, la inaugurarea Centrului de Excelenţă NATO pentru culegerea de informaţii din sursă umană (CoE HUMINT) de la Oradea.

Şeful statului a ajuns la Oradea cu avionul, iar apoi a mers la sediul centrului amenajat, anul trecut, într-o cazarmă aparţinând unei foste unităţi militare. La intrarea în unitate, două maşini de teren antemergătoare în coloana oficială s-au lovit, fără ca vreo persoană să fie rănită.

Preşedintele Băsescu a fost întâmpinat de Garda de Onoare, adusă de la Bucureşti şi formată din peste o sută de militari. Ulterior, şeful statului a asistat la ceremonia de înmânare a drapelului NATO unităţii din Oradea şi la cea de ridicare a steagurilor statelor sponsor pe catargele de la centru, iar apoi demnitarii militari prezenţi au ţinut discursuri.

La inaugurare au mai participat demnitari militari din armatele-sponsor, adică din Ungaria, Slovenia, Grecia şi Turcia. Cea mai înaltă oficialitate a NATO prezentă a fost amiralul Luciano Zappata, locţiitor al comandantului Comandamentului Strategic Aliat pentru Transformare (SACT).

Înaintea inaugurării, amiralul Luciano Zappata s-a declarat "foarte încântat" de modul în care a fost realizat acest centru.

Directorul Centrului, colonelul Eduard Simion, a afirmat că unitatea va fi deservită de 80 de militari, din care 16 din armatele naţiunilor sponsor, derulându-se negocieri cu armata Slovaciei şi a SUA pentru ca şi acestea să devină sponsori. Cei 16 militari se vor prezenta în curând la post, împreună cu familiile lor.

În ceea ce priveşte numărul militarilor NATO care se vor pregăti la Oradea, colonelul Simion a afirmat că acesta este, deocamdată, "de ordinul sutelor în fiecare an", dar există premise ca acest număr să devină de ordinul miilor, "în funcţie de interesul ţărilor NATO".

Băsescu şi amiralul Luciano Zappata au plantat, simbolic, un stejar

În cadrul ceremoniei de inaugurare a Centrului de Excelenţă de la Oradea, şeful statului, Traian Băsescu, şi amiralul Luciano Zappata au plantat, simbolic, un stejar în curtea interioară a unităţii.

Cei doi au coborât de pe scena unde s-au ţinut discursurile, urmaţi de ceilalţi demnitari, până în curtea interioară, unde era plantat un stejar. Băsescu şi Zappata au aşezat, în mod simbolic, câteva lopeţi de pământ.

În faţa arborelui plantat, a fost pusă o piatră cu o plăcuţă metalică pe care este menţionat momentul inaugurării centrului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici