Băsescu, către jurnalişti: Toată încercarea de discreditare a instituţiilor nu face decât să vă decredibilizeze. Vezi declaraţiile preşedintelui despre raportul CE pe justiţie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că încercarea jurnaliştilor de discreditare a instituţiilor nu face decât să îi decredibilizeze, iar instituţiile nu mai funcţionează ca în anul 2004, înainte de instituirea MCV.

4537 afișări
Imaginea articolului Băsescu, către jurnalişti: Toată încercarea de discreditare a instituţiilor nu face decât să vă decredibilizeze. Vezi declaraţiile preşedintelui despre raportul CE pe justiţie

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Declaraţiile preşedintelui:

  • România nu consideră corect ca MCV să fie anexat la condiţiile de intrate în spaţiul Schengen, însă ne aflăm în faţa unei realităţi. Sunt state care insistă ca MCV să fie luat în considerare. Este clar că trebuie să găsim formula de a împăca ambele exigenţe. Instituţiile responsabile trebuie să îmbunătăţească atingerea obiectivelor de judecare a cazurilor de corupţie la nivel înalt. Apelul CE nu este pentru un anume verdict. Insistenţa este pentru a se judeca. Nimeni nu cere ca judecarea să se facă într-un anume fel, dar nu se mai poate sta cu aceste dosare deschise.

  • Raportul arată progres şi stabileşte 18 obiective pe care ar trebui să le îndeplinim până la raportul de anul viitor pentru a se putea discuta ridicarea mecanismului. A trecut vremea când se mai putea plânge cineva că nu are cadru instituţional. Depinde de fiecare instituţie să implementeze cadrul instituţional existent. Fiecare instituţie are obligaţii precise până anul viitor.

  • În ceea ce priveşte sănătatea, avem probleme serioase la achiziţiile de medicamente. Cu siguranţă arieratele din sănătate vor fi o prioritate pentru delegaţia FMI. Nu trebuie plătit niciun arierat la achiziţia de medicamente până nu se reglementază sistemul de achiziţii.

  • Despre achiziţiile publice: Riscăm o mare problemă şi ceea ce am discutat cu premierul şi cu membri ai Cabinetului este ca pentru moment România să înceteze să mai trimită facturi pentru decontare la Bruxelles.

  • Principalul mesaj al acestui raport este că România a început să aibă instituţii autonome. Este câştigul celor 4 ani de funcţionare a MCV. Insituţiile nu mai funcţionează ca în 2004.

  • Am rugămintea ca jurnaliştii să înţeleagă că instituţiile despre care am vorbit nu mai sunt cele din 2004. Instituţiile funcţionează autonom şi toată încercarea de discreditare a voastră şi a politicienilor, spunând că ar lucra comandă politică, nu fac decât să vă decredibilizeze. Nu vă mai crede nici măcar Comisia Europeană. Înţelegeţi că cei 4 ani de la instituirea mecanismului au însemnat un efort comun al Guvernelor şi al CE pentru ca instituţiile care ţin de aplicarea legii în România să devină autonome.

  • Dincolo de Guvern, care este apreciat pozitiv, aprecieri pozitive primesc DNA, Parchetul General, DGA, Direcţia Antifraudă din Inspectoratul General al Poliţiei Române şi ANI. Instituţii neconvingătoare sunt ICCJ, CSM şi Parlamentul. Dacă mi-aş permite un comentariu ar fi legat de Parlament. Este posibil ca la nivelul CE să se fi considerat că trecerea prin Parlament a codurilor ar fi fost nesigură.

  • Au fost elemente care au convins Comisia ca este o determinare a Guvernului pentru a crea cadrul necesar de funcţionare a justiţiei şi de luptă anticorupţie.

  • Raportul este o consolidare a raportului pozitiv din februarie.

  • Raportul este corect, relevă pe de o parte progrese făcute în direcţia atingerii obiectivelor de a avea un sistem de justiţie eficient şi compabil la nivel european, dar "pune degetul" pe probleme care se perpetuează şi care afectează credibilitatea justiţiei şi a României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici