Băsescu cere reexaminarea unei legi privind facilităţi fiscale pentru unităţi de cercetare

(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial marţi, 31 martie)

6 afișări

Preşedintele Traian Băsescu cere reexaminarea Legii de aprobare a OUG 96/2008 referitoare la organizarea şi funcţionarea instituţiilor de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii, industriei alimentare, apreciind că acordarea unor facilităţi fiscale este inoportună.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, marţi, Parlamentului cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 96/2008 privind modificarea art. III alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 29/2005 pentru modificarea Legii 290/2002 privind organizarea şi funcţionarea instituţiilor de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii, industriei alimentare şi a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti".

Şeful statului precizează că OUG 96/2008 acordă facilităţi fiscale unităţilor de cercetare-dezvoltare, sub forma scutirii acestora de la plata obligaţiilor fiscale restante.

Preşedintetele îşi motivează demersul prin faptul că acordarea de facilităţi fiscale implică elemente de ajutor de stat, măsuri care sunt supuse autorizării şi monitorizării Comisiei Europene, fiind în contradicţie cu prevederile Tratatului de Instituire a Comunităţii Europene.

"Potrivit art. 148 alin. (4) din Constituţia României, Parlamentul, Preşedintele României şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării. În aceste condiţii, ţinând cont de angajamentele asumate de România prin Tratatul de Aderare, considerăm că acordarea unor facilităţi fiscale de tipul celor prevăzute prin Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2008 nu poate fi realizată", se arată în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului.

De asemenea, având în vedere contextul economic actual şi impactul negativ al unor asemenea scutiri, atât asupra veniturilor bugetare, cât şi asupra încasărilor TVA la bugetul de stat, şeful statului consideră că acordarea de astfel de facilităţi fiscale unităţilor de cercetare-dezvoltare este şi inoportună.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici