Băsescu: Clasa politică trebuie să sacrifice interesele de grup în favoarea naţiunii

Preşedintele Traian Băsescu a spus, sâmbătă, în discursul susţinut în Piaţa Unirii din Iaşi că România are nevoie de o clasă politică ce trebuie să sacrifice interesle de grup în favoarea românilor, iar politicienii trebuie să înţeleagă că nimeni nu poate fi mai presus de lege.

25 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Clasa politică trebuie să sacrifice interesele de grup în favoarea naţiunii

Băsescu: Clasa politică trebuie să sacrifice interesele de grup în favoarea naţiunii

"24 ianuarie ne găseşte din nou împreună, în oraşul în care am copilărit, de care este legat începutul intrării mele în adolescenţă. Este oraşul în care Copoul e legat de sufletul meu, la fel ca şi statuia lui Cuza, unde veneam cu şcoala şi sărbătoream evenimentul", şi-a început şeful statului discursul în Piaţa Unirii din Iaşi, în prezenţa câtorva sute de persoane.

El a arătat că idealurile paşoptiştilor au început să se împlinească o dată cu alegerea lui Cuza, la Iaşi, în 5 ianuarie, şi apoi la Bucureşti, în 24 ianuarie 1859.

"Prin alegerea lui Cuza s-a pus piatra de temelie a statului român modern. O piatră de temelia a fost şi Unirea Mare, din 1918. La 1859 şi 1918 poporul şi politicienii au gândit în spiritul dragostei pentru români şi al respectului pentru viitor", a spus Băsescu.

El a mai arătat că România a început să existe şi să se modernizeze din 24 ianuarie 1859, iar acest proces nu poate fi întrerupt niciodată, iar astăzi, mai mult decât oricând, este nevoie de un proces de modernizare a statului, care "nu reprezintă o vorbă, ci o necesitate pentru că fiecare zi adaugă exigenţe noi".

"Modernizarea nu este doar treaba politicienilor, ci se face când o naţiune întreagă o cere. Vă cer dumneavoastră, celor 22 de milioane de români din ţară şi celor zece milioane de români din afara ţării, să fim parte la procesul de modernizare a României. Avem nevoie de modernizarea Constituţiei, a instituţiilor statului şi, mai mult decât orice, avem nevoie de modernizarea modului nostru de a gândi", a arătat şeful statului.

El a spus că românii, care sunt un popor deştept şi puternic, nu au dreptul să se mulţumească cu puţin, iar politicienii nu au voie să dea puţin, făcând apel la un efort comun de solidaritate în perioada de criză cu care se confruntă atât ţara, cât şi întreaga lume.

"Astăzi, la Iaşi, la 150 de ani de la Unirea Principatelor Române, în calitate de şef al statului, vă cer să privim în istorie, să privim actele de bravură ale poporului şi să refuzăm pe oricine crede că nu suntem un popor puternic. Resping ideea că România este o ţară care trebuie condusă de alţii. Această ţară trebuie condusă de propriul ei popor. România este o ţară care trebuie ascultată de politicieni şi care poate deveni extrem de puternică", a adăugat Traian Băsescu.

În finalul discursului, el s-a arătat convins că poporul român face parte din elita europeană şi că poate face faţă unei crize mai uşor decât orice altă ţară europeană, cu solidaritate şi înţelepciune.

"Astăzi, românii au nevoie de o clasă politică ce trebuie să sacrifice interesle de grup în favoarea naţiunii. Este nu doar credinţa mea, ci apelul meu către clasa politicî. Ceea ce trebuie să înţeleagă politicienii este că nimeni nu poate fi mai presus de lege", a încheiat Traian Băsescu.

În Piaţa Unirii din Iaşi s-au mai adresat participanţilor la manifestările dedicate împlinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă şi mitropolitul Moldovei, IPS Teofan.

După discursurile politicienilor un sobor de preoţi a oficiat o slujbă la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, iar la ora transmiterii acestei ştiri oficialii depun coroane de flori.

Citeşte şi

Astăzi se împlinesc 150 de ani de la Unirea Principatelor Române

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici