Băsescu: Dacă 2009 va fi tratat ca an electoral, va fi un an ratat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, într-o dezbatere, că doreşte să facă un apel public, precizând că dacă anul 2009 va fi tratat ca an electoral, pentru europarlamentare şi prezidenţiale, va fi un an ratat, iar el îşi asumă măsurile de austeritate pe care Guvernul ar trebui să le ia.

18 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Dacă 2009 va fi tratat ca an electoral, va fi un an ratat

Băsescu: Dacă 2009 va fi tratat ca an electoral, va fi un an ratat (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Preşedintele a apreciat că deficitul bugetar nu poate să depăşească 2 % "şi o puternică restrângere a risipei din bani publici trebuie să se facă".

"Am să vă dau un exemplu care pentru mine este nu şocant, că doar nu vin de pe altă planetă. Nu poate să te şocheze ceva ce vezi că se perpetuează. Dar bugetul de stat susţine, dincolo de acţiuni sociale, 4,9 milioane de pensionari la stat, încă vreo câteva milioane de pensii agricole şi 1,5 milioane de funcţionari publici. Toate acestea le fac 3,5 milioane de oameni care produc în sfera serviciilor sau producţie directă. Nu este posibil acest dezechilibru", a comentat Băsescu.

Şeful statului a insistat asupra faptului că "nu este posibil ca 3,5 milioane de oameni care lucrează în sfera serviciilor şi în industrie să susţină 1,5 milioane de bugetari extrem de racordaţi la bugetul de stat prin legi speciale de salarizare, pensionare etc, 4,9 milioane de pensionari din asigurările sociale de stat şi încă 2-3 milioane de pensionari, pensii agricole".

"Nu spun despre niciuna (dintre pensiile enumerate, n.red.) că este prea mare. Vorbesc doar că sursa corectă de diminuare a cheltuielilor este aparatul de stat şi limitarea cheltuielilor cu salariile şi pensii pentru aparatul de stat. Aici, Guvernul trebuie să fie extrem de hotărât şi să nu privească la anul 2009 ca la un an electoral", a spus Băsescu.

Şeful statului a precizat că a făcut acest apel şi la formarea actualei coaliţii.

"Este un apel pe care îl fac şi acum, public. Anul 2009, dacă va fi tratat ca an electoral pentru alegerile europarlamentare din iunie şi cele prezidenţiale de la sfârşitul anului, va fi un an ratat", a mai spus şeful statului.

"Eu îmi asum măsurile de austeritate pe care Guvernul ar trebui să le ia, în speranţa că le va lua. Pentru că, altfel, sacrifică România", a spus Băsescu în discursul susţinut în Conferinţa Naţională a Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, pe tema crizei financiare.

Preşedintele a precizat că principala sursă care trebuie utilizată pentru diminuarea impactului crizei sunt banii europeni, nerambursabili.

El a menţionat că există o foarte mare deschidere, la Comisia Europeană pentru a ne sprijini, nu doar pentru o finanţare a deficitului de cont curent ci şi printr-o simplificare a modului de accesare a fondurilor europene.

"Există o foarte mare deschidere la Comisia Europeană pentru a ne sprijini nu numai cu o eventuală finanţare a deficituluyi de cont curent dar şi cu o simplificare majoră a procedurilor de accesare a fondurilor prin achiziţii publice. Discuţia am avut-o cu preşedintele Barroso, cu echipa dânsului, cu primul-ministru al României, cu membri ai Guvernului Rojmniei, săptămâna trecută, la Bruxelles", a mai spus şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici