Băsescu: Dacă Dăncilă dă semnalul că a fost înfrântă, nu numai ea, tot PSD va obţine 8-9%/ Problema pe care o are Iohannis acum este să îi treacă Guvernul

Traian Băsescu a declarat că, în cazul în care Viorica Dăncilă şi PSD nu ştiu să abordeze politic moţiunea de cenzură şi dau semnale că au fost înfrânţi, atunci atât candidatul, cât şi partidul vor avea probleme la prezidenţiale, obţinând probabil un scor de de 8-9%.

5238 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Dacă Dăncilă dă semnalul că a fost înfrântă, nu numai ea, tot PSD va obţine 8-9%/ Problema pe care o are Iohannis acum este să îi treacă Guvernul

Băsescu: Dacă Dăncilă dă semnalul că a fost înfrântă, nu numai ea, tot PSD va obţine 8-9%/ Problema pe care o are Iohannis acum este să îi treacă Guvernul

„Acum marea problemă este pentru doamna Dăncilă ce şanse mai are, după căderea Guvernului. Depinde cum abordează politic succesul moţiunii. Dacă dă semnalul că a fost înfrântă, nu numai ea, tot PSD, probabil va obţine un 8-9%. Nu cred însă că PSD e un partid care capitulează uşor”, a afirmat Traian Băsescu, duminică seara, la România Tv, întrebat ce se va întâmpla în continuare după adoptarea moţiunii de cenzură.

Fostul preşedinte a adăugat că nu crede că noul guvern va fi unul de mare succes, deoarece pentru a face parte dintr-un Executiv nu trebuie să ai doar tinereţe, ci şi experienţă, într-o ţara ca România.

„Cred că preşedintele ar trebuie să dea acea viziune de care are nevoie orice ţară. Eu măcar am anunţat, proiectul următor pentru România, chiar înainte cu un an de terminarea mandautlui, că proiectul meu e reunificarea României cu Republica Moldova. Ar trebui să dea un proiect. Dacă sunt mulţi dintre oamenii care se vehiculează nu cred că va fi un guvern de mare succes. La o ţară ca România nu îţi trebuie doar tinereţe, îţi mai trebuie şi experienţă. Problema nu este un război. Acum se tot poartă. Şi mie mi s-a spus leru rănit, rănit, nu mai dai cu copita în el, după acuzaţiile CNSAS. Şi PSD e acum ca un leu rănit”, a explicat Băsescu.

În opinia acestuia, dacă ajunge la data votului la alegerile din 10 noiembrie cu Viorica Dăncilă premier interimar, atunci şeful statului va pierde electoral.

„Până una alta trebuie pus un guvern, pentru că dacă domnul Iohannis ajunge cu doamna Dăncilă premier interimar în ziua votului, nu cred că va mai avea atâtea voturi pe care le-ar avea dacă reuşeşte să instaleze guvernul. De aceea eu spun că mă aşteptam la o nominalizare imediată a premierului şi o cadenţă a lucrurilor. Când te apuci de o treabă trebuie să ştii ce faci mai departe. S-au apucat de dărâmarea Guvernului. L-au dărâmat, dar dirijor a fost PNL. Trebuie să existe o candenţă, o planificare în ce fac. Eu am sperat să menţină alianţa. Nu să îi ducă la guvernare, să obţină votul de încredere şi să guverneze singuri cu guvern minoritar”, a completat europarlamentarul PMP.

El a mai spus că PMP va susţine formarea noului Executiv dacă sunt respectate cele trei condiţii, revenirea la alegerile primarilor în două tururi, înfiinţarea unui minister care să se ocupe de unirea României cu Republica Moldova şi reducerea numărului parlamentarilor la 300.

„Sigur că a obţinut o victorie Iohannis. A cerut să reuşească moţiunea şi a reuşit. Dar problema pe care o are acum este să îi treacă Guvernul. Faptul că a făcut consultări fără a anunţa premierul mie îmi ridică un mare semn de întrebare. Nu am dubii nicieu că e Ludovic Orban. De ce nu a fost anunţat? Nu ştiu. Atunci când, ca preşedinte, spui moţiunea de cenzură să reuşească, ştii toţi paşii care urmează. Căderea Guvernului, instalarea noului Guvern. Eu nu cred că toate partidele sunt dispuse să vină la Guvernare. Cu cele trei condiţii: ordonanţa de urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi, înfiinţarea ministerului pentru unirea cu Republica Moldova şi 300 de parlamentari. Iar povestea cu pensiile speciale trebuie uitată, că nu pensiile speciale sunt problema”, a conchis Băsescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la Timişoara, în cadrul Adunării Regionale a organizaţiilor PNL regiunea Vest, că PNL va guverna cu un Executiv de tranziţie, iar liberalii să se aştepte la atacuri din partea PSD. Şeful statului a mai spus că nu vor fi tăiate pensiile şi salariile, aşa cum spun social-democraţii.

Klaus Iohannis a anunţat vineri că va continua luni consultările cu partidele pentru formarea unui nou Guvern. Şeful statului a precizat că va desemna un alt premier, cel târziu marţi.

Propunerea pentru funcţia de şef al Executivului din partea PNL este Ludovic Orban.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici