Băsescu: Dacă s-au mutat iarăşi vreo 2.500 hectare de la institutele de cercetare, întorc ordonanţa

Preşedintele Traian Băsescu a spus, luni, că îi este teamă că printr-o ordonanţă s-au mutat iarăşi "vreo 2.000-2.500 de hectare" de teren al institutelor de cercetare, iar în acest caz va întoarce de la promulgare în Parlament legea de aprobare a acestei ordonanţe.

482 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Dacă s-au mutat iarăşi vreo 2.500 hectare de la institutele de cercetare, întorc ordonanţa

Traian Basescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Tare mă tem că s-a întâmplat zilele astea, sper să nu fie aşa, vom vedea. Ar trebui, dacă suntem responsabili, ca nimeni să nu mai mişte niciun centimetru pătrat de pământ de la institutele de cercetare. Mă tem că zilele astea vreo 2.000-2.500 de hectare s-au mutat iarăşi pe nu ştiu unde. Şi dacă s-a întâmplat aşa, cu siguranţă voi întoarce înapoi la Parlament legea de aprobare a ordonanţei", a afirmat Băsescu la finalul evenimentului de lansare a strategiei pentru agricultură în perioada 2014-2030.

El a subliniat că în România a slăbit cercetarea agronomică, iar ţara noastră este tot mai puţin pregătită să facă faţă schimbărilor climatice prin soiuri adaptate.

"Să ştiţi că nu Pioneer o să ni le creeze în America, ar trebui să le creăm aici. Avem o oportunitate extraordinară să folosim banii europeni şi pentru cercetare, şi pentru dezvoltare, şi pentru retehnologizare, şi pentru ce vrem", a mai spus Băsescu.

În şedinţa de miercuri, ultima în care puteau fi emise ordonanţe de urgenţă înaintea vacanţei parlamentare, Guvernul a decis ca o suprafaţă de 2.815 hectare, inclusiv sistemul de irigaţii şi desecări, să fie transferată din domeniul public al statului şi administrarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti"-staţiunea de cercetare-dezvoltare agricolă Brăila în domeniul public al judeţului şi administrarea Consiliului Judeţean Brăila.

Protocolul de predare-primire a terenului va fi semnat în termen de 30 zile, conform ordonanţei de urgenţă.

Actul normativ stabileşte că terenurile vor păstra destinaţia de cercetare-dezvoltare.

În preambulul ordonaţei se afirmă că, prin acest transfer, vor fi asigurate condiţii favorabile pentru stimularea producţiei agricole în vederea unei valorificări superioare şi a unei exploatări eficiente a terenurilor agricole, fermierii vor fi sprijiniţi pentru obţinerea seminţelor selecţionate, iar autorităţile locale vor gestiona programe de cercetare şi inovare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici