Băsescu: Decizia CC legată de ANI este puţin exagerată, aleşii acceptă publicarea averilor

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat luni, după consultările cu formaţiunile politice, că aleşii, odată cu depunerea candidaturii, şi-au depus şi declaraţiile de avere, ceea ce reprezintă "o acceptare tacită de a-şi face publice averile" şi a susţinut că decizia CCR a fost "puţin exagererată".

14 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Decizia CC legată de ANI este puţin exagerată, aleşii acceptă publicarea averilor

Băsescu: Decizia CC legată de ANI este puţin exagerată, aleşii acceptă publicarea averilor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Cred că, în decizia sa, Curtea Constituţională a exagerat dintr-un motiv simplu: nu este o chestiune de confidenţialitate sau de secret al datelor personale şi informaţiilor persoanele averea demnitarilor. În momentul de faţă nu avem niciun demnitar care să fi fost ales înainte de apariţia legii de funcţionare a ANI. Deci toţi au fost aleşi după 2007, fie că vorbim de alegerile locale, legislative, de alegerile prezidenţiale sau chiar de alegerile pentru Parlamentul European... deci toţi cei care sunt vizaţi de legea ANI, mai puţin judecătorii, dar se pare că aici avem o problemă, au ştiut că trebuie să dea o declaraţie de avere cu datele precise ale bunurile pe care le deţin", a declarat Traian Băsescu, specificând faptul că este vorba despre un comentariu personal care nu mai poate influenţa în niciun fel deciziile CCR.

El a mai spus că cei vizaţi, dacă nu doreau să-şi facă publică averea, puteau să nu candideze la funcţii de consilieri, primari, parlamentari, miniştri sau de preşedinte al României.

"Mai mult decât atât, toţi aceşti aleşi, odată cu depunerea candidaturii, şi-au depus şi declaraţiile de avere. Este o acceptare tacită de a-şi face publice averile. Este un comentariu personal, care mă face să apreciez puţin exagerată decizia Curţii, având în vedere cîă toţi oamenii politici, de la nivel local până la cel mai înalt nivel ştiu şi au optat să-şi facă publice averile. Ştiu de existenţa obligaţiei de a-şi face publice averile", a conchis şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici