Băsescu: După europarlamentare, partidele de dreapta trebuie să se reunească pentru prezidenţiabil

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că după alegerile europarlamentare, care vor fi câştigate "fără niciun dubiu de USD", partidele de dreapta vor trebui să se reunească într-o coaliţie pentru a stabili un candidat unic la prezidenţiale, menţionând că aceasta nu este reponsabilitatea sa.

317 afișări
Imaginea articolului Băsescu: După europarlamentare, partidele de dreapta trebuie să se reunească pentru prezidenţiabil

Băsescu: După europarlamentare, partidele de dreapta trebuie să se reunească pentru prezidenţiabil (Imagine: Shutterstock)

"Prezenţa cred că va fi în jur de 30-35 %, o prezenţă slabă. Sigur că îmi doresc foarte mult ca PMP să treacă pragul şi să obţină doi-trei europarlamentari. Pe urmă poate după europarlamentare...în mod categoric va câştiga USD, nu există dubiu aici. Dar socotind pe sondaje, nu altfel, procentele partidelor de dreapta, dacă s-ar uni ar bate USD şi ar da preşedinte României în alegerile prezidenţiale din noiembrie", a declarat Băsescu, la Digi 24.

El a precizat că se referă la partidele de dreapta, făcând referire la PDL, PMP, PNL, Forţa Civică şi PNŢCD.

Şeful statului a menţionat că PDL este pentru sine, personal, "un proiect închis", dar "niciodată" nu va spune PMP să nu se alieze cu PDL. În acest sens, Băsescu a declarat că după alegerile prezidenţiale va fi "un politician activ" şi va da toată expertiza sa PMP, având în vedere că în prezent nu mai există un politician activ care să cunoască statul român din interior.

El a afirmat că nu crede în posibilitatea unor fuziuni, din cauza orgoliilor din rândul partidelor, dar ar fi necesar un acord de coaliţie.

"Să stea o săptămână, să se bage într-o cameră şefii partidelor mari şi mici, pentru că şi cei mici vor fi importanţi. (...) Sigur, sunt persoane dezirabile şi indezirabile, dar va fi standardul lor, nu eu o să spun cine e dezirabil şi cine indezirabil să fie susţinut de toţi", a mai afirmat Băsescu.

"Eu îmi termin mandatul, voi sprijini PMP, dar nu-mi daţi responsabilitatea unificării dreptei, că nici nu am cum să o fac. Aici trebuie să fie un dialog între partide, pentru că va fi foarte greu. Toţi au veleităţi să dea preşedintele, ori în timp foarte scurt după europarlamentare vor trebui să stabilească că doar unul poate să dea preşedintele, doar unul din partide, candidatul la Preşedinţie", a mai spus Băsescu.

El a susţinut că "cel mai pregătit să fie preşedinte în mod categoric este Emil Boc", menţionând că nu ştie dacă va dori.

În ceea ce îl priveşte pe preşedintele PNL Crin Antonescu, şeful statului a opinat că acesta nu ar mai avea credibilitate în a-l critica pe premierul Victor Ponta, precizând că liderul PNL ar fi participat la "o lovitură de stat".

"Uiteţi-vă la Crin, cât de credibil credeţi că mai este omul ăsta, vine şi critică acum pe Ponta, când el a fost ...când mi-l aduc aminte, parcă era o maimuţă pe pupitrul ăla de la preşedinţie, am şi schimbat pupitrele după ce s-a terminat referendumul, pentru că era pupitrul compromis datorită celui care îl folosise. Iar acum vine, dă lecţii, se urcă în nori", a comentat Băsescu.

Şeful statului a susţinut că ar fi posibilă refacerea USL după europarlamentare, inclusiv cu Antonescu, dacă PSD i-ar promite că este candidatul la prezidenţiale.

"Eu nu am crezut că oamenii ăştia pot fi atât de imaturi şi dominaţi de micisme, încât să rupă USL care ar fi dat în mod cert preşedinte. USL dădea în mod cert preşedintele, nu aveai cu ce să-l baţi", a mai susţinut Băsescu.

Şeful statului a menţionat că în cazul în care PNL ar dori să se afilieze PPE, personal nu ar respinge această variantă, însă ar trebui să dorească şi liberalii acest lucru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici