Băsescu: E o mare minciună a USL că lideri UE mi-au cerut respectarea rezultatului alegerilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că este "o mare minciună" tema de campanie a USL lansată de premierul Victor Ponta că liderii statelor UE au intervenit pentru a-i cere ca în privinţa desemnării primului-ministru pentru viitorul guvern să respecte rezultatul alegerilor.

467 afișări
Imaginea articolului Băsescu: E o mare minciună a USL că lideri UE mi-au cerut respectarea rezultatului alegerilor

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Prima afirmaţie din mesajele pe care trebuie să le transmită candidaţii, şi au şi început să fie transmise chiar de premierul Victor Ponta: «Europa îi cere lui Traian Băsescu să respecte rezultatul alegerilor». Vă mărturisesc că e o mare minciună. Deocamdată, nu mi-a cerut nimeni nimic. Probabil liderii statelor UE îl sună pe Crin Antonescu şi pe Victor Ponta şi le spun lor. Mie, încă nu mi-a spus nimeni aşa ceva", a declarat Băsescu luni, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

El a arătat că liderii USL au trimis instrucţiuni în teritoriu candidaţilor să afirme că liderii europeni sunt neliniştiţi din cauza declaraţiilor "iresponsabile" ale şefului statului.

"O altă instrucţiune de mesaj: «toate aceste declaraţii iresponsabile, pe care Traian Băsescu le-a făcut în ultima vreme, nu au făcut altceva decât să creeze nelinişti în rândul liderilor europeni şi să stârnească, deja, reacţii la nivel european». Ca să încep cu o glumă: toţi au cearcăne la ochi, de grija declaraţiilor mele; n-au somn. Dacă interpretăm corect acest text, este o mare minciună. Aici, discutăm de liderii europeni - colegii mei, de opt ani. Ştiu foarte bine care este credinţa mea despre democraţie, ştiu foarte bine bătălia mea pentru a avea instituţii democratice funcţionale în România, aşa că o astfel de afirmaţie este, cel puţin, lipsită de decenţă. Dar, la Ponta şi Antonescu, şi la oamenii lor, te poţi aştepta la orice", a afirmat Băsescu.

El a adăugat că liderii europeni sunt neliniştiţi în privinţa României din cauza atacurilor permanente ale USL la adresa justiţiei, la instituţiile independente ca ANI şi CNA, de afectarea statului de drept prin utilizarea ordonanţelor de urgenţă pentru diminuarea atribuţiilor instituţiilor, că foştii miniştrii Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre nu pot fi achetaţi de procurori pentru că nu li s-a ridicat imunitatea parlamentară, că în Guvern sunt trei miniştri declaraţi incompatibili de ANI, "de furtul intelectual, de plagiat care se practică la nivelul Guvernului", de lipsa de performanţă în absorbţia fondurilor europene.

Băsescu a ţinut să precizeze că a remarcat în acest sens declaraţia de săptămana trecută a liderul PES, Serghei Stanişev.

"Bun, se pune aici şi declaraţia preşedintelui PES, Serghei Stanişev - îl cunosc bine, ştiu ce performant a fost cât a fost prim-ministru al Bulgariei, aşa că pot să spun că am luat notă de declaraţia lui. Dar ca instrucţiune de mesaj, ultima pe care o comentez, «este de neconceput ca în ziua de astăzi, în Europa, într-un stat de drept, într-un sistem democratic, să existe chiar şi o bănuială că preşedintele nu ar încredinţa mandatul de premier unei persoane susţinută de majoritatea parlamentară, rezultată din alegeri». Bănuiala e în capul domnilor de la USL", a spus Băsescu.

Serghei Stanişev, preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni, critică afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu din interviul de marţi seară şi cere liderilor instituţiilor UE să condamne comportamentul şefului statului.

PES a criticat "un exploziv interviu TV dat de preşedintele României, Traian Băsescu, marţi, 27 noiembrie".

"Cu numai 10 zile înainte de alegerile parlamentare, în direct la postul de televiziune B1 TV, Băsescu l-a descris pe primul-ministru Victor Ponta ca «mincinos», «prost» şi «un porc»", menţionează un comunicat de presă transmis joi de PES.

Potrivit comunicatului PES, "preşedintele Băsescu a mers mai departe şi a ameninţat că nu îl va desemna pe Victor Ponta ca şef al Guvernului, chiar dacă USL, coprezidată de Ponta, va câştiga o majoritate absolută pe 9 decembrie". "În prezent, coaliţia USL are un procent impunător de 62% în sondajele de opinie", se mai arată în comunicat.

De asemenea, Serghei Stanişev s-a declarat "dezamăgit şi şocat de comportamentul preşedintelui Băsescu".

"Aceasta este o ameninţare vădită la standardele democratice şi constituţionale. Este deja o îngrijorare faptul că el a ales să recurgă la un asemenea limbaj incendiar şi să intre el însuşi în campania electorală deşi deţine o funcţie care ar trebui să rămână neutră politic, însă ameninţarea de a nu-l desemna pe domnul Ponta depăşeşte limita", a afirmat Stanişev, potrivit comunicatului PES.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici