Băsescu: Este eronată reducerea cvorumului referendumului pentru Constituţie la 25% sau 30%

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că ar fi o eroare reducerea cvorumului referendumului de validare a Constituţiei la 25% sau 30% pentru a uşura aprobarea noii legi fundamentale de către cetăţeni.

519 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Este eronată reducerea cvorumului referendumului pentru Constituţie la 25% sau 30%

Băsescu: Este eronată reducerea cvorumului referendumului pentru Constituţie (Imagine:Balazs Attila/Mediafax Foto)

"Înţeleg că se pune problema modificării Legii referendumului pentru a uşura eventuala validare a referendumului de aprobare a noii Constituţii, să se reducă cvorumul la 25% sau 30%. Este, iarăşi, eronat, după părerea mea, pentru că nu poţi să revizuieşti o Constituţie aprobată cu 50% plus unu din electorat cu o normă de prezenţă de 25% sau de 30%. Nu poţi să înfrângi un referendum de peste 50% cu un referendum de 25%", a afirmat Băsescu, în conferinţa de presă de joi seară de la Palatul Cotroceni.

Întrebat despre afirmaţia sa din ianuarie că un cvorum de 30% la referendum ar putea să fie o soluţie, Băsescu a amintit că atunci a vorbit despre acest prag cu condiţia să se introducă votul prin corespondenţă şi să poată vota astfel şi toţi românii din străinătate, însă în discuţia despre referendumul de validare a Constituţiei ar putea interveni şi Comisia de la Veneţia.

"În cazul Constituţiei însă, fiind - pentru că nu discutăm de ceva care vine pe teren gol - în cazul Constituţiei, analizând astăzi lucrurile, am ajuns la concluzia că o Constituţie care a fost votată cu 51% nu poate fi înlocuit cu o Constituţie revizuită în care cvorumul este mai mic. Deci e o chestiune de analiză strict legat de Constituţie. În rest, toate referendumurile, probabil, ar trebui să aibă o abordare unitară. Ori toate cu 50%, ori toate cu 30%. Dar acesta prin care modificăm ceva ce a fost adoptat printr-un fererendum cu 51% mă tem că avem probleme în primul rând cu Comisia de la Veneţia, care va spune: nu puteţi modifica o Constituţie pe care aţi votat-o cu 51% s-o modificaţi cu 30%. Trebuie pentru Constituţie să mergeţi tot cu 50%. Asta e interpretarea mea", a mai afirmat Băsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că una dintre priorităţile USL în perioada următoare vizează finalizarea legii electorale în ceea ce priveşte alegerile parlamentare şi stabilirea unui "cvorum realizabil" pentru orice tip de referendum, indiferent de tematica acestuia.

Ponta a susţinut că, alături de revizuirea Constituţiei, prioritatea USL pentru perioada următoare vizează legea electorală în cazul alegerilor parlamentare şi stabilirea unui "cvorum unic" pentru toate tipurile de referendum, la un nivel realizabil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici