Băsescu: Există riscul de a cere PDL să boicoteze total referendumul. Să nu fie reprezentat în secţiile de votare

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, luni, că "sunt foarte multe elemente care arată decizia USL de a frauda" referendumul şi că "există riscul", dacă în zilele următoare "nu se ameliorează" situaţia, să ceară PDL să nu fie reprezentat în secţiile de votare şi să "boicoteze total" referendumul.

2419 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Există riscul de a cere PDL să boicoteze total referendumul. Să nu fie reprezentat în secţiile de votare

Băsescu: Există riscul de a cere PDL să boicoteze total referendumul (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Sunt foarte multe elemente care arată clar decizia USL de a frauda acest referendum. Mie îmi va fi imposibil ca prin reprezentanţii PDL să controlez ce se întâmplă acolo şi atunci există inclusiv riscul, dacă în zilele următoare nu se ameliorează condiţiile, eu să cer PDL să nu fie reprezentat măcar în secţiile de votare. Există şi acest risc. (...) Să nu-şi trimită oameni şi să boicoteze total referendumul ca nefiind organizat în condiţii de securitate", a spus Băsescu, la B1 TV.

"De ce să cer eu electorilor mei, sau nu electorilor mei, acelora care din revoltă nu vor să valideze lovitura de stat, de ce să le mai cer să meargă la vot?", a spus Băsescu, precizând că este posibil ca inclusiv el să nu participe la vot.

Băsescu a menţionat că marţi, în şedinţa Colegiului Director, "PDL va lua o decizie ori de boicotare ori de a cere electoratului lor să nu vină la referendum".

El a fost întrebat dacă poziţia PDL ajunge să fie aceeaşi cu a preşedintelui suspendat.

"Ştiu, m-am certat cu ei, şi public, şi până la urmă se pare au dreptate (...) Era argumentul lui Blaga: Cum vă gândiţi că vor face un referendum cinstit când ei au încălcat atâtea legi ca să ajungă la suspendarea dumneavoastră?", a spus Băsescu.

Preşedintele suspendat a mai spus că, în situaţia unui boicot al referendumului de demitere a sa din funcţie din partea PDL, va trebui să se coordoneze cu democrat-liberalii.

"Dacă ei vor lua o decizie de boicot, eu nu pot să spun mă duc singur, că ce am eu în spate? (...) Trebuie să mă coordonez cu ei", a spus Băsescu, precizând că electoratul PDL se suprapune în cea mai mare parte peste cel deţinut de el.

"Pe o analiză sociologică, în momentul de faţă sunt 700 de mii de români care boicotează - dintre cei care în mod curent merg la vot – care spun «nu suntem parte la o lovitură de stat», nu vreau să o acopăr cu votul meu. (...) Oricât aş vrea, eu nu-i pot face pe oamenii ăştia să meargă la vot", a precizat Băsescu.

Traian Băsescu a susţinut că rămâne "o ofertă valabilă" cea privind demisia sa din funcţie în schimbul modificării Constituţiei pentru introducerea Parlamentului unicameral cu 300 de parlamentari, până la alegerile parlamentare din această toamnă.

Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda a declarat, luni, întrebat dacă PDL va îndemna cetăţenii să nu meargă la referendum, că partidul va lua o decizie în Colegiul Director de marţi şi că democrat-liberalii nu pot să ignore nemulţumirea celor care spun că nu vor să participe la vot.

Surse din partid au declarat anterior pentru MEDIAFAX că liderii PDL de la centru şi de organizaţii judeţene se vor reuni, marţi, în şedinţa Colegiului Director al partidului pentru a decide dacă boicotează referendumul.

Conform surselor citate, liderii PDL sunt convocaţi marţi pentru a răspunde la întrebarea "Boicotăm sau nu referendumul din 29 iulie?".

După dezbaterile din şedinţa de marţi, PDL urmează să iasă cu un mesaj unitar fie în favoarea boicotării referendumului, fie în favoarea participării la urne şi a votării împotriva demiterii preşedintelui Traian Băsescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici