Băsescu: Experţii Eurostat trebuie să vină în România, să stabilim ce nu este în regulă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, comentând rezervele anunţate de Eurostat în privinţa calităţii datelor raportate de România referitoare la deficitului bugetar de anul trecut, că experţii trebuie să vină la Bucureşti pentru a se stabili ce nu este în regulă.

61 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Experţii Eurostat trebuie să vină în România, să stabilim ce nu este în regulă

Băsescu: Experţii Eurostat trebuie să vină în România, să stabilim ce nu este în regulă (Imagine: Mediafax Foto)

"Îndrăznesc să spun că cel mai important lucru este ca imediat experţii Eurostat să vină în România să clarificăm neînţelegerea, dacă există. Ce vă pot spune însă cu certitudine este că modul de calcul al deficitului a fost stabilit încă din programul anterior cu Fondul, de comun acord Fond şi Comisie Europeană, pe de-o parte, şi Guvernul României pe de altă parte, iar deficitul s-a stabilit a fi calculat pe cash, adică diferenţa între ce se încasează în bugetul consolidat şi ce se cheltuieşte. Şi de aici au rezultat acele deficite, bani pe care i-am împrumutat. Avem un aranjament cu CE şi cu Fondul, pe de-o parte. Dacă Eurostat-ul are dubii, este esenţial să vină cât mai repede pentru că a crea dubii cu privire la corecta raportare este în neregulă", a spus preşedintele.

El a ţinut să sublinieze, la TVR, că formularea Eurostat nu este acuzatoare la adresa României, existând doar "rezerve".

Şeful statului a adăugat că dacă se va confirma că cifrele raportate de Bucureşti sunt în acord cu înţelegerea dintre FMI, CE şi Guvern, României nu i se poate reproşa nimic.

Preşedintele a mai arătat că "România, pentru a fi credibilă, trebuie să fie extrem de deschisă la cooperarea cu experţii Eurostat în stabilirea cifrelor corecte".

Întrebat dacă în opinia sa este posibil să existe modificări consistente faţă de cifra raportată, de 6,4%, şeful statului a spus: "Uitaţi-vă la actualul acord pe care România îl are. Nu mai fac referire la acordul pe care l-am încheiat. Scrie: deficitul acestui an va fi 4,4% pe cash / 5% ESA în modul de calcul al statisticii europene. Deci dacă este vorba de o neînţelegere în această zonă, o putem lămuri pentru că aranjamentul cu privire la modul de calcul s-a făcut cu CE şi Fondul. Dacă este vorba de altceva, com vedea. Ce vă pot garanta este că autorităţile române vor fi maxim deschise pentru clarificarea cifrelor pentru că o eventuală neclarificare pune România într-o situaţie foarte dificilă".

Şeful statului a spus că a văzut observaţii cum că România procedează asemenea Greciei. "Nu este cazul. Aici discutăm de câteva zecimi la deficit, nu discutăm de procente întregi. Nu este cazul să mergem în asemenea exagerări", a spus preşedintele.

Eurostat a anunţat marţi că are rezerve în privinţa calităţii datelor raportate de România referitoare la deficitului bugetar de anul trecut, calculat după standardele ESA95, invocând printre cauze incertitudinea legată de impactul unor companii publice asupra deficitului

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici