Băsescu: Faptul că unii judecători consideră că pot avea două mandate la CSM afectează legitimitatea

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că există judecători care au considerat că pot avea două mandate la CSM, "ceea ce pune sub semnul întrebării şi legitimitatea CSM-ului şi credibilitatea acestei instituţii".

26 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Faptul că unii judecători consideră că pot avea două mandate la CSM afectează legitimitatea

Băsescu: Faptul că unii judecători consideră că pot avea două mandate la CSM afectează legitimitatea (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Băsescu a apreciat că "marea problemă, cel puţin aşa cum se prefigurează acum, este legată de CSM unde s-a sperat că va fi respectată legea, în mod deosebit în ceea ce priveşte alegerile în noul CSM".

Preşedintele a spus că "din păcate s-au făcut nişte interpretări discutabile, care pun sub semnul întrebării la CE dar şi în faţa justiţiei româneşti, legitimitatea câtorva membri ai CSM", el adăugând că se referă la "cei care au înţeles sau au interpretat altfel prevederea din lege că nu poate avea nimeni mai mult de un mandat de şase ani la CSM".

"Sunt judecători care au considerat că dânşii pot avea două mandate, ceea ce pune sub semnul întrebării şi legitimitatea CSM-ului şi credibilitatea acestei instituţii. Spun acest lucru - şi probabil n-aş fi vorbit dacă zilele trecute n-aş fi primit o analiză a unor asociaţii ale judecătorilor care critică încălcarea legii de către o parte din membrii CSM şi dacă n-ar fi existat o hotărâre a tribunalului Bucureşti în cazul unui membru ales pentru un al doilea mandat în cadrul CSM", a comentat şeful statului.

Traian Băsescu a explicat că există o decizie judecătorească a Tribunalului Bucureşti care invalidează poziţia unuia din judecătorii la doilea mandat. "Doar a unuia din trei, pentru că doar împotriva unuia s-a făcut o reclamaţie", a spus preşedintele.

Băsescu a adăugat că, deşi nu este o hotărâre definitivă, această decizie reprezintă "un argument în plus că oricum s-ar derula lucrurile mai departe, cei trei membri ai CSM care fac al doilea mandat nu au credibilitate şi acest lucru va fi marcat şi de CE în raportul intermediar din iunie şi de justiţia românească".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că Senatul trebuie să ţină cont, la validarea membrilor CSM, de decizia Tribunalului Bucureşti, care a invalidat un al doilea mandat pentru un judecător, arătând că este o problemă de credibilitate a CSM nerespectarea condiţiei unui singur mandat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici