Băsescu: Fiecare minut în care Ponta nu îşi anunţă demisia este o eroare, a creat o criză politică

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, luni, că Victor Ponta nu are altă soluţie decât să îşi dea demisia din fruntea Guvernului, iar fiecare minut de întârziere în anunţarea acestei decizii este "o eroare", afirmând că deja "a lungit lucrurile" şi a creat o criză politică.

426 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Fiecare minut în care Ponta nu îşi anunţă demisia este o eroare, a creat o criză politică

Băsescu: Fiecare minut în care Ponta nu îşi anunţă demisia este o eroare, a creat o criză politică (Foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

"El trebuia să facă acest lucru (să demisioneze, n.r.) de la bun început, de când i s-au adus la cunoştinţă acuzaţii legate de parteneriatul dintre cabinetul lui Şova şi cabinetul lui. Era clar că falsificarea de documente nu-l va duce decât la inculpare. A lungit lucrurile şi le-a încurcat, creând şi o criză politică. Acum, în opinia mea, fiecare minut în care nu-şi anunţă demisia este o eroare", a spus Traian Băsescu, la plecarea de la sediul PMP.

Întrebat cum comentează situaţia actuală a premierului Victor Ponta, urmărit penal în dosarul "Turceni-Rovinari", Traian Băsescu a spus că acum abordarea lui Ponta nu poate fi decât una corectă, legată de demisie din fruntea Guvernului.

"Eu am fost adversarul acelei aşa-zise incompatibilităţi, dar de ani de zile susţin faptul că Ponta şi Şova au făcut afaceri ilegale la Turceni - Rovinari, bazate pe trafic de influenţă. Şi iată că acum se întâmplă. Nu am niciun dubiu că Ponta şi Şova au responsabilităţi în afacerea Rovinari-Turcineni, cum nu am niciun dubiu de ce Ponta a cerut partidului să-l protejeze pe Şova. Acolo s-au falsificat probe, or Ponta se pare că este părtaş la această falsificare a probelor de către cabinetul lui Şova. De asta mi s-a părut atât de la nelalocul ei acea descoperire de incompatibilitate care susţine ca argumente, când de fapt e afacerea Turceni-Rovinari. Este cazul votului în diasporă, care a fost obstrucţionat cu ştiinţa şi cu instrucţiunile primului ministru, este cazul Rompetrol. Sunt destule, justiţia nu are nevoie să intre în relaţia cu Ponta în lucruri mărunte şi care sunt greu de susţinut. Cred că acum abordarea lui Ponta nu poate fi decât una corectă, legată de demisie din fruntea Guvernului, nu are altă soluţie", a mai spus Băsescu.

Întrebat pe cine vede ca înlocuitor al lui Ponta la conducerea Guvernului, după o eventuală demisie, Băsescu a spus că aceasta este "o treabă a preşedintelui".

"El va trebuie să negocieze cu o majoritate sau majoritatea să vină gata negociată la preşedinte, deşi aici preşedintele are putere foarte mare în a spune: «Pe acesta îl desemnez». Mergem la Parlament şi nimeni nu va îndrăzni să facă să cadă de două ori Guvernul pentru că se dizolvă Parlamentul", a adăugat Băsescu.

Întrebat dacă PMP ar putea să participe la negocierile pentru formarea unui viitor Guvern, Traian Băsescu a spus că "PMP este prea mic să fie la negocierile de la masa celor mari".

"PMP poate asista, poate să aibă un punct de vedere. Nu cred că PMP este un partid care poate decide coaliţiile viitoare", a precizat Băsescu.

Premierul Victor Ponta a fost pus sub inculpare, luni, în dosarul "Turceni-Rovinari", în care este cercetat alături de Dan Şova, iar procurorii urmează să identifice bunurile acestuia, pentru ca o parte să fie puse sub sechestru. Procurorii i-au schimbat calitatea din suspect în inculat, dar nu au luat în cazul premierului măsura controlului judiciar.

Ponta a mers la DNA în cârje şi a stat aproximativ 30 de minute, el spunând la ieşire că nu a dat declaraţii în dosarul în care este cercetat şi că pentru audieri va reveni în luna august, când se va finaliza expertiza financiar-contabilă dispusă în cauză.

Întrebat dacă demisionează din funcţia de premier, Victor Ponta a spus: "Nu vreţi să facem politică în altă parte, nu la DNA? Ne vedem la partide, la Parlament".

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a arătat luni, într-un comunicat de presă, că în dosarul "Turceni-Rovinari", procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de "inculpatul Victor-Viorel Ponta, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat «Ponta Victor-Viorel», în prezent prim-ministru al României, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, spălarea banilor".

În 5 iunie, Victor Ponta a ajuns în faţa procurorilor DNA, care l-au anunţat că este urmărit penal în dosarul "Turceni-Rovinari, pentru fapte care ar fi fost săvârşite în perioada în care acesta a fost avocat.

DNA a cerut atunci Camerei Deputaţilor să avizeze urmărirea penală pe numele premierului şi pentru conflict de interese, însă solicitarea a fost respinsă de către deputaţi, în 8 iunie.

În 14 iunie, când trebuia să meargă la DNA pentru a fi audiat în dosarul Turceni-Rovinari, Ponta s-a internat la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde o zi mai târziu a fost operat la genunchiul stâng. După externarea din spital, Ponta a decis să rămână în Turcia şi pentru tratamentul de recuperare, întorcându-se în ţară în 8 iulie, după o absenţă de aproape o lună.

La cinci zile după ce s-a întors în ţară, Ponta a anunţat, printr-o scrisoare adresată liderilor social-democraţi şi postată duminică seara pe Facebook, decizia de "a nu mai ocupa nicio funcţie de conducere" în PSD, până la momentul în care îşi va demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile care îi sunt aduse în justiţie.

"Există însă şi o situaţie nouă, specială, faţă de care trebuie să reacţionez: preşedintele PSD este anchetat de DNA (nu conteaza cum şi de ce!). Şi alţi colegi ai noştri au renunţat temporar la funcţiile politice pentru a-şi lămuri situaţia juridică. Iar eu nu pot să cer altora să facă un sacrificiu pe care eu nu sunt dispus să mi-l asum! Pentru a nu lăsa ca această situaţie să afecteze PSD, vă aduc la cunoştiinţă decizia mea de nu mai ocupa nicio funcţie de conducere în Partid până la momentul în care imi voi demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile aduse (în ce mă priveşte nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie prevazută de Constituţie!)", se spune în mesajul adresat Rovanei Plumb, preşedintele CN al PSD , lui Andrei Dolineaschi, secretarul general al PSD, precum şi membrilor BPN, ai CeXN şi Consiliului Naţional al partidului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici