Băsescu: Guvernul să se bată până în ultima clipă pentru Schengen. Vezi declaraţiile preşedintelui din timpul şedinţei de Guvern

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, miercuri, Guvernului să se "bată până în ultima clipă" pentru aderarea la Spaţiul Schengen în termenul stabilit, aprilie-mai 2011, avertizând însă că România nu poate denunţa Mecanismul de Cooperare şi Verificare sau bloca aderarea Croaţiei la UE.

40 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Guvernul să se bată până în ultima clipă pentru Schengen. Vezi declaraţiile preşedintelui din timpul şedinţei de Guvern

Băsescu: Guvernul să se bată până în ultima clipă pentru Schengen (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

El a arătat totodată că nu recomandă parlamentarilor să avizeze negativ solicitarea Germaniei privind majorarea numărului de europarlamentari.

"O să încep cu Schengen-ul, care prefigurează un eşec, şi eu îl consider, în primul rând, un eşec al meu. Deci, mi-l asum din punct de vedere politic şi nu o fac cu uşurinţa cu care spun. În acelaşi timp, nu pot să nu menţin afirmaţiile anterioare că România a fost discriminată din acest punct de vedere, pentru că noi am îndeplinit condiţiile tehnice din Tratatul de aderare care vizau intrarea în Spaţiul Schengen. Poziţia exprimată, deocamdată, de ministrul de Interne francez şi german adaugă practic condiţii suplimentare la accesul nostru în Spaţiul Schengen, condiţii care nu ne-au fost ataşate nici prin Tratat, nici nu am fost preveniţi cu suficient timp înainte că se vor ataşa condiţii suplimentare legat în mod deosebit de MCV", a spus Băsescu, prezent la şedinţa de miercuri a Guvernului.

Potrivit preşedintelui, România şi-a stabilit singură un termen de intrare în Spaţiul Schengen şi şi-a respectat obligaţiile din punct de vedere al condiţiilor de intrare, urmând să fie observate evoluţiile viitoare.

"În ceea ce mă priveşte, şi este un apel şi la dumneavoastră, nu vom renunţa la termenul stabilit de România, aprilie-mai 2011, până în ultima clipă. Deci, avem obligaţia să ne batem pentru a ni se respecta un drept pe care l-am dobândit prin îndeplinirea condiţiilor de acces în Spaţiul Schengen. Ce vă propun este să avem o abordare comună. România nu poate denunţa Mecanismul de Cooperare şi Verificare. De asemenea, România nu poate condiţiona - sau nu este în politica noastră, poate să o facă, dar nu este în politica noastră, pentru că am face exact ce ni se întâmplă nouă acum -, nu poate bloca accesul Croaţiei. De asemenea, am văzut nişte reacţii la parlamentari legat de aprobarea ca Germania să aibă 99 în loc de 96 de parlamentari. Pentru că aici sunt reprezentate toate partidele politice ale coaliţiei, la vârf, recomandarea mea este să nu facem acest lucru", a spus Băsescu miniştrilor.

El a reiterat faptul că îşi asumă partea politică, alături de alţi factori politici, dar a precizat că partea tehnică revine justiţiei, Parlamentului, care trebuie să fie determinate în lupta anticorupţie.

"Pentru că nu se fixează un termen, va trebui, pe de o parte, să ne batem până în ultima clipă, să ne batem politic, nu cu pietre. Problema cu Schengen este la noi acasă şi în relaţiile politice, acea solidaritate europeană, şi respectarea Tratatului nostru de aderare, care este aquis pentru toate statele Uniunii Europene, nu doar pentru România. Va trebui să ne lămurim de ce o decizie politică este în contradicţie cu Tratatul nostru de aderare", a adăugat Băsescu.

  • Cazul Ridzi a creat un mare deserviciu, atât ei, cât şi României pentru Schengen

"Cred că majorităţii guvernamentale îi revine responsabilitatea să rezolve problemele legate de accesul la justiţie al celor puşi sub semnul întrebării. Mai sunt încă dosare în Parlament. Cazul Ridzi să ştiţi că nu este de natură să ajute, dimpotrivă. A făcut un mare deserviciu, şi doamnei Ridzi, şi României. Şi mai sunt dosare care sper că, la începutul sesiunii parlamentare, vor primi aviz favorabil, pentru că nu este vorba de nimic altceva decât de prezentarea respectivilor parlamentari în faţa procurorului sau judecătorului, nicidecum de judecare a lor de către Parlament", a spus Băsescu.

  • România trebuie să aibă un acord precautionary cu FMI, cu eventuale fonduri de la UE

"Legat de Fondul Monetar Internaţional, nu ştiu care va fi în final abordarea Guvernului, dar abordarea mea esta că va trebui să continuăm cu FMI fără să luăm bani de la Fond. Dacă vom ajunge la concluzia că ne convine să luăm bani pentu a nu mai absorbi banii de pe piaţă, să-i lăsăm la dipoziţia proceselor de creditare pentru firmele româneşti, putem apela eventual la bani de la Uniunea Europeană, care are un fond constituit pentru statele din afara zonei euro. Deci, punctul meu de vedere este că va trebui să continuăm cu un precautionary agreement cu Fondul Monetar Internaţional, alături de Banca Mondială şi Uniunea Europeană, având ca obiective consolidarea fiscală", a spus Băsescu miniştrilor.

  • Miniştrii să nu cadă în "plasa" propunerii lui Vlădescu privind acordul cu China

"Auzeam, şi profit de faptul că sunt aici şi atâtea televiziuni, sper că miniştrii nu vor cădea în plasa unei poveşit de genul «să luăm nişte bani din China». Sigur, China este unul dintre marii noştri prieteni, dar auzisem trăznaia «un precautionary agreement cu China». Păi, fraţilor, când ai un precautionary agreement, se pun nişte condiţii ! Unde vrem să ne întoarcem ? Deci, cred că trebuie să fim măcar inteligenţi", a spus Băsescu miniştrilor.

  • Guvernul să nu mai discute la nesfârşit pe Codul Muncii. Sindicatele vor să blocheze decizia

"Sunt de acord că trebuie un dialog cu sindicatele şi patronatele, dar acesta trebuie limitat în timp", a spus Băsescu.

El a arătat că discuţiile nu pot continua la nesfârşit, dacă nu există deschidere din partea sindicatelor pentru Codul Muncii, şi că Guvernul trebuie să îşi asume responsabilitatea unei decizii.

  • Băsescu îi sugerează lui Igaş să îi demită pe cei care i-au propus spre decorare doi ofiţeri

"Dacă puteţi face ceva cu cei care mi-au fost propuşi spre decorare. Cum au fost propuşi ? Nu există un circuit ? La ce să stăm cu toată lumea acolo ?", l-a întrebat Băsescu pe Igaş.

  • Băsescu va limita revizuirea Constituţiei la referendum şi eliminarea unor ambiguităţi

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că va limita revizuirea Constituţiei strict la modificările impuse de referendumul din 2009, privind Parlamentul unicameral, şi la necesitatea eliminării unor ambiguităţi din textul constituţional actual.

El a precizat că nu intenţionează să schimbe "esenţa" Constituţiei în vigoare, pe care o consideră bună.

  • Guvernul să discute cu FMI, medicii şi profesorii să fie plătiţi după complexitatea muncii

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat Guvernului să introducă în viitorul acord cu Fondul Monetar Internaţional un proiect pilot, cu începere din 2011, privind încheierea unor contracte cu medicii şi profesorii, pe baza cărora aceştia să fie salarizaţi în funcţie de complexitatea activităţii.

El a explicat că, urmare a unui astfel de sistem, aceste categorii de persoane nu vor mai fi bugetari şi angajaţi ai statului.

"Să nu mai facem din medici cerşetori", a spus Băsescu miniştrilor.

  • Băsescu lui Vreme: Să termini informatizarea sistemului de plăţi, altfel îţi iau cartea de credit

Preşedintele Traian Băsescu i-a spus ministrului Comunicaţiilor, Valerian Vreme, că se aşteaptă ca informatizarea sistemului de plată a taxelor şi impozitelor să fie finalizată în martie, fără să reprezinte o condiţie impusă de FMI, avertizându-l, râzând, că în caz contrar îi va lua cartea de credit

"Sigur, bănuiesc că nu o să ajungem să punem informatizarea, domnule ministru Vreme, în acordul cu Fondul, pentru că o să se facă. Şi aia pentru persoane fizice, nu numai pentru companii, da ? Martie am înţeles că este termenul ? Dacă nu, o să îţi iau ţie cartea de credit, de tot", i-a transmis Băsescu ministrului Comunicaţiilor.

  • Dacă nu avem un termen la Schengen, să nu dăm banii pe securizare către EADS, ci IMM-urilor

"Pentru că nu se fixează un termen (de aderare la Spaţiul Schengen-n.r.), va trebui ca, pe de-o parte, să ne batem până în ultima clipă - să ne batem politic, nu cu pietre - dar trebuie să avem în vedere că anul acesta avem în buget 271 milioane euro pentru continuarea programelor de securizare a frontierei, de achiziţii de bunuri care să crească mobilitatea poliţiei de frontieră, a vămii. Cred că va trebui să privim cu reţinere cheltuirea celor 271 milioane euro, ei pot fi îndreptaţi către IMM-uri şi nu neapărat către EADS, pentru a stimula IMM-urile, decât să cheltuim fără a putea şti când România va fi admisă în Spaţiul Schengen", a spus Băsescu

  • Managerii de spitale ar trebui sancţionaţi penal pentru acumularea de arierate

"La spitale v-aş mai atenţiona asupra unui lucru, domnul ministru Ialomiţianu, domnul ministru Cseke. Spitalele au pornit într-o veselie să creeze noi arierate. Cred că şi pentru managerii de spitale funcţionează legea penală, nu putem perpetua această nepăsare în respectarea bugetelor. Peste şase luni, sigur, iar vom avea discuţia arieratelor la spitale, iar atunci Guvernul nu mai poate interveni, pentru că nu putem an de an să dezechilibrăm bugetul de stat deoarece managerii de spitale nu dau doi bani pe respectarea Legii finanţelor publice", a spus Băsescu.

  • Miniştrii să fie atenţi la licitaţiile pentru fonduri UE, condiţie legată de Schengen

"Legat de accesul în spaţiul Schengen, mi-aş permite să atenţionez asupra valabilităţii, celerităţii şi corectitudinii licitaţiilor pe bani europeni. Dacă vă aduceţi aminte, raportul din vară pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare introducea deja nişte direcţii care legau accesul în Spaţiul Schengen de licitaţii, de achiziţiile publice şi de lupta anticorupţie, de funcţionarea justiţiei. Este clar că şi acest subiect este agăţat, într-un fel sau altul, de accesul în Spaţiul Schengen şi atunci v-aş atenţiona asupra modului de desfăşurare a licitaţiilor, punct în care mai vreau să fac o menţiune: România a accesat până acum 261 milioane euro, probabil că sumele s-au mai rostogolit până la 31 decembrie, mai ales că s-au făcut plăţi în ultimele săptămâni, dar chiar este foarte greu de înţeles de unde abordarea legată de licitaţiile publice pe bani europeni, când România a cheltuit o sumă atât de mică din banii europeni", a spus Băsescu miniştrilor.

  • Au mai fost cazuri când oficiali români erau chemaţi într-o ţară şi aşteptau zile să intre

"Ce mi se pare mai grav e că este o propunere de amânare sine die, fără vreun termen stabilit. Vă mărturisesc că în istoria noastră mai sunt situaţii în care, să spunem, reprezentanţi ai României erau chemaţi într-o anume capitală şi acolo aşteptau câteva zile până erau invitaţi să intre", a spus Băsescu miniştrilor.

  • Se apropie un eveniment care impune modificări rapide la Legea electorală

"Cred că se apropie un eveniment pentru care nu ar trebui să lăsaţi lucrurile pe ultima sută. Eventual, dacă aveţi de făcut modificări la Legea electorală, faceţi-le în timp util şi nu pe ultima sută, cum s-a făcut în legislatura trecută", a spus Băsescu miniştrilor.

  • Numărul de bugetari va fi redus în continuare şi prin disponibilizări

"Nu vizez numai disponibilizări, dar nu exclud disponibilizările, dimpotrivă, cred că trebuie să le continuăm, pentru a ajunge la acel stat flexibil", a spus Băsescu miniştrilor.

  • Trebuie să luăm în consideraţie o posibilă reorganizare administrativă a României

"Nu cred că nu ar trebui să luăm în consideraţie, în procesul de reformă a statului, şi o posibilă reorganizare administrativă a ţării, care ar debirocratiza foarte mult şi ar permite abordările regionale în proiectele de dezvoltare", a spus Băsescu miniştrilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici