Băsescu: Guvernul va emite o OUG, după ce va vedea motivaţia CC, iar ANI va funcţiona

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Bruxelles, că Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă după ce va vedea motivaţia Curţii Constituţionale, iar ANI va fi funcţională.

16 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Guvernul va emite o OUG, după ce va vedea motivaţia CC, iar ANI va funcţiona

Băsescu: Guvernul va emite o OUG, după ce va vedea motivaţia CC, iar ANI va funcţiona (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Guvernul va emite o Ordonanţă de Urgenţă după ce va vedea motivaţia Curţii Constituţionale şi vă asigur că ANI va fi funcţională", a spus Băsescu, la finalul conferinţei de presă susţinută joi, la Bruxelles, alături de preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.

La rândul său, întrebat de un jurnalist dacă CE nu este pusă într-o lumină defavorabilă după ce a susţinut trei ani o instituţie declarată neconstituţională, Barroso a spus că angajamentul asumat de România nu este legat de Comisia Europeană, ci de România.

"Cred că toată lumea înţelege că o agenţie de integritate într-o ţară în care probleme grave de corupţie au fost identificate de autorităţile democratice este într-adevăr o prioritate", a spus Barroso.

El a adăugat că CE speră că România îşi va respecta acest angajament. "Nu e un angajament important pentru comisie în sine, ci pentru România şi pentru modernizarea societăţii româneşti", a spus el.

"Este o sarcină a României. Suntem aici pentru a sprijini, nu pentru a înlocui eforturile României (...) Este o problemă legată de garanţiile care au fost date instituţiilor şi statelor membre ale Uniunii şi, după convorbirea de azi cu Traian Băsescu, care a susţinut clar această abordare, sunt încrezător că aşa va fi".

Preşedintele CE , Jose Manuel Barroso, a declarat că este îngrijorat de decizia CC privind ANI, apreciind că aceasta are nevoie de o bază legală fermă, care să-i asigure deplina independenţă, precum şi capacitatea de a întreprinde investigaţiile aferente.

"România are nevoie în continuare de progrese semnificative în reforma judiciară şi în lupta împotriva corupţiei. Următorii paşi sunt adoptarea codurilor de procedură civilă şi procedură penală şi implementarea legislaţieie aferente", a spus Barroso.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici