Băsescu: I-am cerut premierului revocarea ministrului de Interne Dan Nica, mă minţea

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la B1Tv, că i-a cerut premierului Boc revocarea din funcţie a fostului ministru PSD de Interne, Dan Nica, menţionând că avusese cu acesta discuţii în care îi ceruse să apere interesele Ministerului de Interne, constatând că social-democratul îl minţea.

15 afișări
Imaginea articolului Băsescu: I-am cerut premierului revocarea ministrului de Interne Dan Nica, mă minţea

Băsescu: I-am cerut premierului revocarea ministrului de Interne Dan Nica, mă minţea (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Şeful statului a menţionat doi miniştri de Interne demisionaseră, înainte ca Nica să fie instalat în funcţie, pentru că preferaseră să nu facă jocuri legate de numiri în funcţii al Minister.

De asemenea, Băsescu a spus că l-a chemat personal pe Nica la discuţii, cerându-i, în contextul în care se discuta, în mediul politic, despre anumite numiri în Minister, să protejeze interesele instituţiei.

Băsescu l-a criticat pe Nica pentru modul în care gestionat situaţia de la Minister, precizând că a constat, la acel moment, că social-democratul îl minţea.

"A tolerat să se aşeze o cangrenă pe Ministerul de Interne, pe structurile de informaţii", a spus Băsescu, referindu-se la Nica.

El a menţionat că a purtat discuţii cu acesta, dar ministrul l-a minţit.

"Înainte de a-l revoca, l-am invitat la discuţii, atenţionându-l, şi m-a minţit. Atunci am cerut premierului Boc revocarea lui, pentru că atunci când ministrul lasă să se întâmple ceea ce coordona domnul Voicu în aparatul de informaţii al Ministerului de Interne, e un ministru pe care nu mai vrei în Cabinet", a spus Traian Băsescu.

Premierul Emil Boc a declarat, la finele lunii septembrie 2009, că a propus coaliţiei PSD-PDL înlocuirea lui Dan Nica cu Vasile Blaga la Interne. Boc invoca o declaraţie a ministrului Nica referitoare la posibilitatea fraudării alegerilor prezidenţiale cu ajutorul turismului electoral, urmând să fie folosite autocare ale firmelor de transport. PSD a protestat vehement, ameninţând cu părăsirea Guvernului. Boc nu a renunţat şi a trimis preşedintelui revocarea lui Nica şi propunerea de înlocuire a acestuia cu Blaga, şef al campaniei prezidenţiale pentru un nou mandat a lui Băsescu.

Preşedintele a chemat la calm, la reflexie, precizând că nu susţine numirea lui Blaga la Interne, dar poziţia PSD nu s-a flexibilizat. Social-democraţii spuneau că pretextul invocat de Boc este unul fals, că se doreşte fraudarea prezidenţialelor şi că, la fel ca în multe alte ocazii, în spatele deciziei premierului se află Traian Băsescu. Preşedintele l-a chemat pe Nica la Cotroceni, sugerându-i să demisioneze, dar acesta a refuzat, spunând că nu are motiv. Preşedintele a semnat, în cele din urmă, pe 1 octombrie, revocarea lui Nica şi înlocuirea acestuia, interimar, cu Blaga. Băsescu a spus că solicitarea lui Boc a fost justă, că declaraţia lui Nica a fost o minciună, că a verificat personal situaţia şi a menţionat că dacă social-democratul a fost indus în eroare de un subordonat, ar fi trebuit să recunoască.

Miniştrii PSD au demisionat din Guvern, care a devenit minoritar, democrat-liberalii preluând, interimar, portofoliile lăsate libere de social-democraţi. La scurtă vreme, PSD s-a alăturat unui demers PNL legat de depunerea unei moţiuni de cenzură. Guvernul a fost demis prin aprobarea unei moţiuni de cenzură. Preşedintele Băsescu a acuzat apoi PSD, PNL şi UDMR că au lăsat ţara fără Guvern într-o perioadă dificilă, de criză economică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici