Băsescu: În coaliţie, în locul problemelor de fond, ei discută de comisia pentru Udrea. Ridicol!

Preşedintele Traian Băsescu a criticat, marţi seară, partidele din coaliţia de guvernare pentru faptul că, în loc să discute problemele de fond într-o situaţie de criză, se ocupă de comisia Elena Udrea, el calificând această abordare drept "ridicolă".

22 afișări
Imaginea articolului Băsescu: În coaliţie, în locul problemelor de fond, ei discută de comisia pentru Udrea. Ridicol!

Băsescu: În coaliţie, în locul problemelor de fond, ei discută de comisia pentru Udrea. Ridicol! (Imagine: Mediafax Foto)

Şeful statului a spus, într-o emisiune a postului public de televiziune, că speră că negocierile din coaliţie nu vor mai fi o frână pentru legile salarizării şi pensiilor.

Băsescu a menţionat că obiective precum adoptarea legii salarizării, a pensiilor, a legilor educaţiei, comasarea şi desfiinţarea de agenţii au fost trecute în programul de guvernare, însă, "după ce s-au văzut în scaune, au uitat că s-au angajat în faţa naţiunii şi principalul obiectiv a fost cum facem să-i păcălim pe electori până la alegerile prezidenţiale".

Întrebat la cine se referă, el i-a indicat pe cei care negociază la coaliţie, precizând că vizează ambele partide aflate la guvernare.

"Ei au ajuns, în loc să discute problemele de fond, cum reducem cheltuielile cu aparatul de stat, ei discută despre comisia pentru Elena Udrea. Ridicol! Acolo e o comisie făcută la Parlament .. Îţi pierzi vremea, când tu ai de discutat ce-i de făcut pentru ţară, pentru o situaţie de criză? Tu discuţi cum facem cu Elena Udrea şi cum facem să amânăm reformele? Eu cred că este şi un dram de inconştienţă", a spus Băsescu.

În opinia sa, "totul se priveşte prin prisma bătăliei politice chiar la nivelul coaliţiei şi prin prisma alegerilor prezidenţiale".

"Pe ce vor să aleagă un preşedinte? Pe o ţară pe care au îngropat-o?", a continuat el, apreciind că în prezent se plăteşte "nechibzuinţa" pentru alegerile legislative din toamna lui 2008.

"Eu cred că nu avem nevoie să alegem un preşedinte pe o ţară muribundă, noul preşedinte trebuie să fie ales pe o ţară cu perspectivă şi trebuie să avem curaj să spunem realităţile", a mai spus şeful statului.

Băsescu a apreciat că încă se pot lua măsurile necesare pentru evitarea derapajului. "Ne vom îndrepta către un derapaj dacă nu se trece la reducerea cheltuielilor bugetare, reducerea cheltuielilor materiale", a menţionat el.

Preşedintele Băsescu a mai spus că este nemulţumit de faptul că nu se aplică "măsuri pro-active" în raport cu criza economică traversată de România.

El a susţinut că sunt lucruri care ar fi trebuit făcute şi nu s-au făcut încă din cauza blocajelor în coaliţie, a faptului că "în coaliţie li se pare mai important să nu ia niciun fel de măsură în vederea apropiatei campanii electorale decât să facă ceva pentru ţară".

"Sunt oameni care blochează", a adăugat Băsescu, fără a indica nume.

"Eu vorbesc de cele două partide din coaliţie, pentru că sunt egal răspunzătoare. În plus, există oameni politici care fac parte din coaliţie, se întâlnesc lunea, care au responsabilităţi constituţionale pe care, dacă le negociază excesiv, s-ar putea să constate că au împins ţara pe un drum greşit", a continuat el.

Şeful statului a ţinut însă să sublinieze că, pe de altă parte, măsurile luate de Guvern care nu au vizat direct populaţia - precum reducerea deficitului de cont curent, reducerea datoriei pe termen scurt a României, stabilizarea monedei naţionale - au fost "foarte bune".

"Sunt lucruri care s-au făcut şi sunt foarte importante, însă cele care nu s-au făcut sunt la fel de importante ca cele care s-au făcut şi le-aş fi dorit făcute", a spus Băsescu.

El s-a declarat convins că se vor lua măsuri, dar a apreciat că era bine dacă acestea se luau în martie sau aprilie, fiecare lună de întârziere înseamnând costuri în plus.

Vicepreşedintele PSD Constantin Niţă a declarat, luni, că în şedinţa coaliţiei nu s-a discutat "foarte mult" despre comisia de anchetă în cazul Udrea, el precizând, legat de acest subiect, că liderii coaliţiei au decis ca PSD şi PDL să se abţină de la comentarii rău-voitoare unul la adresa altuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici