Băsescu: În ultimul CSAT a fost vorba de creşterea finanţării armatei, lucru refuzat de premier

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, marţi, că subiectul disputei din ultima şedinţă CSAT nu ar fi fost "megaministerul" contestat de premierul Victor Ponta, ci faptul că acesta s-ar fi împotrivit alocării de sume suplimentare pentru Armată, susţinută de şeful statului şi ministrul Apărării.

216 afișări
Imaginea articolului Băsescu: În ultimul CSAT a fost vorba de creşterea finanţării armatei, lucru refuzat de premier

Băsescu: În ultimul CSAT a fost vorba de creşterea finanţării armatei, lucru refuzat de premier (Imagine: Bogdan Maran - MediafaxFoto)

Băsescu a susţinut, într-o emisiune la B1 Tv, că prim-ministrul ar fi "minţit" în legătură cu disputa din ultima şedinţă CSAT, caz în care este dispus să desecretizeze stenograma şedinţei.

"La CSAT nu s-a discutat despre acel minister despre care el a vorbit o săptămână cum vroiam să ocupăm Guvernul cu un minister făcut la Cotroceni, subiectul nu a fost (...) Subiectul la care s-a inflamat era exact vorba despre armată, unde Dobriţoiu spusese că e într-o situaţie dificilă din punct de vedere al asigurării cheltuielilor materiale pentru armată şi eu am cerut la rectificare să-i suplimenteze fondurile", a spus preşedintele.

"A fost legat strict de creşterea finanţării armatei şi lucru pe care premierul l-a refuzat şi, dacă de data aceasta va contesta, sunt preşedintele CSAT, voi desecretiza acea parte în care se vede că a refuzat ca la rectificare să dea un plus de bani la armată. Aici a fost subiectul, nu a existat în CSAT subiectul povestit de Ponta cu marele minister. A fost o propunere de ordine de zi, mi-a transmis prin scrisoare că nu e de acord, nici nu am mai introdus-o", a adăugat şeful statului.

Preşedintele a susţinut că propunerea la care a făcut referire premierul a vizat o serie de propuneri care au venit de la Guvern, însă tema nu a mai figurat pe ordinea de zi a CSAT după ce Ponta a refuzat subiectul.

Premierul Victor Ponta a declarat, în 28 septembrie, că a părăsit şedinţa CSAT deoarece nu a acceptat ca pe ordinea de zi, care i-a fost transmisă cu doar o zi înainte, să fie trecute documente prin care, de exemplu, era înfiinţat "un Megaminister de Externe al Administraţiei Prezidenţiale".

Acest "Megaminister" ar fi urmat să funcţioneze sub forma unui oficiu din structura Administraţiei Prezidenţiale care să coordoneze Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Europene, serviciile publice de radio şi televiziune, Regia Patrimoniului Protocolului de Stat pentru refacerea imaginii României în străinătate.

În opinia premierului, preşedintele intenţiona să subordoneze Guvernul printr-un astfel de oficiu.

"Nu cred totuşi că preşedintele a văzut materialul, probabil unii dintre consilierii săi vor să fie supraminiştri", a spus Ponta la RTV.

Premierul a declarat totodată că nu a acceptat nici propunerea preşedintelui Traian Băsescu privind adoptarea unei decizii a CSAT prin care să fie stabilit bugetul pentru 2013-2016 destinat înzestrării Armatei, motivând că o astfel de decizie aparţine Parlamentului la aprobarea bugetului de stat şi că actualul Guvern are un mandat limitat, până la alegerile parlamentare.

Un alt punct de divergenţă a rezultat dintr-un document conform căruia CSAT ar fi urmat să se pronunţe asupra tuturor proceselor de privatizare şi numirilor de manageri la companiile de stat. Ponta a arătat că acceptă intervenţia CSAT doar în cazul unei privatizări cu risc asupra siguranţei naţionale.

"Am avut deci o neconcordanţă legată de ordinea de zi, care trebuie stabilită în consultare cu mine. Agenda mi-a fost trimisă cu o zi, nu cu zece zile înainte, iar eu i-am comunicat în scris că nu sunt de acord cu forma şi fondul unor materiale. Este o problemă de principiu, preşedintele nu poate lua din atribuţiile Guvernului, el trebuie să se obişnuiască cu ideea că trebuie să colaborăm. Colaborarea nu înseamnă subordonare. Eu nu sunt subordonat, ci colaborator al preşedintelui", a spus Ponta.

Şeful Guvernului a arătat că l-a întrebat de preşedinte dacă, în aceste condiţii, pentru ca situaţia să nu "degenereze" în sensul unei dispute, nu este mai bine să plece din şedinţa CSAT, iar şeful statului a răspuns afirmativ, locul său fiind preluat de către vicepremierul Florin Georgescu, fără ca funcţionarea CSAT să fi fost blocată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici