Băsescu: INS a avut o gândire "de gâgă", avem recesiune. Reducerea CAS va duce la exportarea banilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că Institutul Naţional de Statistică a raportat incomplet datele economice în România şi diferit la Eurostat, mizând pe o gândire de "gâgă", şi a menţionat că România este în recesiune, iar reducerea CAS va duce la exportarea banilor româneşti.

531 afișări
Imaginea articolului Băsescu: INS a avut o gândire "de gâgă", avem recesiune. Reducerea CAS va duce la exportarea banilor

Băsescu: INS a avut o gândire "de gâgă", avem recesiune. Reducerea CAS va duce la exportarea banilor (Imagine: Shutterstock)

"INS a dat datele corect, dar nu complet (...)Le-a dat completat la Eurostat şi le-a dat incomplet pe piaţa românească. E foarte greu să vezi unde e neglijenţa, unde e comanda politică. Dar este evident că Victor Ponta nu avea nevoie să audă cuvântul recesiune în campanie. Probabil că ceva s-a întâmplat acolo şi din voluntarism INS-ul a spus «hai să nu dăm şi la intern ce am dat la Eurostat». Pe de altă parte, unde e în contradicţie această presupunere cu ce s-a întâmplat. Eu de fiecare dată când este zi de comunicare a INS mă uit şi pe Eurostat pentru că apar aproape simultan. Deci, a fost o gândire de gâgă să presuspui că dai la Eurostat corect, dar nu dai corect la intern", a afirmat Băsescu la B1TV.

El a menţionat că, în primul rând, INS trebuia să atragă atenţia asupra recesiunii, ţinând să precizeze că nu este vorba de o "recesiune tehnică, e recesiune punct".

"Eu aş reveni imediat şi aş anula taxa pe stâlp, pentru că a doua tranşă trebuie plătită undeva prin septembrie şi aş scoate acciza suplimentară la carburanţi şi sunt convins că economia ar începe să ticăie din nou", a explicat preşedintele.

De asemenea, în cazul reducerii CAS Băsescu a afirmat că atât PSD, cât şi PNL – PDL, ar minţi atunci când afirmă că măsura ar genera noi locuri de muncă, pentru că operatorii economici nu vor face investiţii.

"Ce se va întâmplat cu banii din CAS? Nimeni nu va face investiţii. Cel mai mare număr de salariaţi îl au multinaţionalele. Vor fi repatriaţi (banii, n.r.) aşa cum au mai fost repatriate şi alte 6 miliarde de euro de pe piaţa românească în acest an. Deci îi vor trimite la companiile mamă, pentru că România a devenit impredictibilă din punct de vedere a taxelor şi nimeni nu va mai face investiţii până când nu se clarifică", a mai spus Băsescu.

El a ţinut să precizeze că, în cazul în care va fi forţat să promulge legea pentru reducerea CAS, măsura "cu siguranţă" va fi anulată de la 1 ianuarie 2015 sau vor fi introduse "taxe majore" pe care le va suporta populaţia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici