Băsescu: La 96 de ani de la unirea Basarabiei cu ţara mamă suntem în două state, dar acelaşi popor - FOTO

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la decorarea unor personalităţi din R. Moldova, că la împlinirea a 96 de ani de la unirea Basarabiei cu ţara mamă, "suntem împărţiţi în două state, dar suntem acelaşi popor", şi "trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a fi din nou împreună".

743 afișări
Imaginea articolului Băsescu: La 96 de ani de la unirea Basarabiei cu ţara mamă suntem în două state, dar acelaşi popor - FOTO

Băsescu: La 96 de ani de la unirea Basarabiei cu ţara mamă suntem în două state, dar acelaşi popor (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Traian Băsescu a declarat că, astăzi, în zi de sărbătoare, când sărbătorim 96 de ani de la unirea Basarabiei cu ţara mamă, România, a invitat la Palatul Cotroceni români de peste Prut, pentru a le oferi un semn de recunoştinţă pentru tot ceea ce au realizat pentru a promova limba, cultura şi spiritualitatea românească în Republica Moldova.

"Ziua de 27 martie reprezintă o importanţă în istoria naţiunii române, iar unirea tuturor românilor într-un singur stat a fost un ideal la care poporul român a aspirat veacuri întregi. Nu avem voie să uităm că Basarabia a fost prima provincie care în 1918 a făcut pasul spre înfăptuirea României mari", a spus şeful statului.

Preşedintele a arătat că, astăzi, "suntem împărţiţi în două state, dar suntem acelaşi popor", iar românii de peste Prut fac parte din corpul naţiunii române. "De aceea, am afirmat întotdeauna, cu convingere, că trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a fi din nou împreună", a continuat Băsescu, arătând că românii şi moldovenii au o "relaţie de sânge", vorbesc aceeaşi limbă şi vor ca între state să existe această relaţie unică care să îi permită să fie cât mai aproape unii de alţii.

Şeful statului a mai arătat că România respectă Republica Moldova şi pe cetăţenii ei, indiferent de etnie, la fel cum îi preţuieşte pe toţi cetăţenii români. "Şi în România există minoritari ruşi, care se bucură de toate condiţiile necesare, la standarde europene, pentru a-şi păstra specificul, limba, identitatea spirituală, pentru că această diversitate culturală contribuie la împlinirea statului român", a menţionat Traian Băsescu.

Preşedintele a mai declarat că susţinem integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, pentru că vrem ca toţi românii să se bucure de aceleaşi drepturi şi libertăţi pe care Uniunea le garantează cetăţenilor săi.

"Vom continua să sprijinim spiritualitatea şi cultura românească în Basarabia, sunt convins că sunt foarte mulţi români basarabeni care ar merita să fie astăzi, aici, în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, pentru a fi decoraţi. Este pentru mine un adevăr că fără devotamentul dascălilor, că fără implicarea scriitorilor şi jurnaliştilor, fără dăruirea preoţilor români şi a celor care se bucură cu credinţă, în apărarea a ceea ce aparţine neamului românesc, nu putem realiza idealul unirii, care ne obligă să privim cu încredere spre un viitor comun", a spus şeful statului, mulţumind pentru tot ceea ce aceştia au făcut pentru românism, pentru România şi Republica Moldova.

Mircea Druc, primul premier al Republicii Moldova, a declarat, în cadrul ceremoniei de decorare, că nu a aşteptat nicio recompensă: "Consider că ţara a făcut, face tot ce este posibil pentru noi, românii din Basarabia, Nordul Bucovinei, Ţinutul Herţei, Transnistria şi de pe alte meleaguri".

"Eu, personal, nu am avut, nu am şi nu voi avea nicio pretenţie faţă de ţară, sunt fericit de faptul că România există, că există români în Carpaţi, la Nistru, la Dunăre, la Tisa şi la Marea Neagră. Eu, personal, am făcut prea puţin pentru România, fiindcă nu am o altă armă în dotare decât speranţa şi credinţa nestrămutată în idealul unirii", a spus Druc.

La rândul său, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat că România a plutit în derivă mai multă vreme. "Din 2007, România a ancorat definitiv în Portul Europa, iar căpitanul de cursă lungă a reuşit să facă acest lucru de o manieră definitivă pentru ţara şi neamul românesc", făcând referire la preşedintele Traian Băsescu, "împreună cu toţi aceia care au pledat pentru integrarea României în Uniunea Europeană şi NATO".

"În hotarele actuale, România este cea mai apropiată de Dacia antică, însă, evident, sunt teritorii înstrăinate, care din păcate şi ele plutesc în derivă, atât Basarabia, nordul Bucovinei, sudul Basarabiei, Ţinutul Herţa, Transnistria şi nu numai. Unirea poate fi făcută, dar unirea trebuie construită, aşa cum se construieşte în prezent autostrada care uneşte Bucureştiul de Viena", a mai spus Chirtoacă.

La ceremonia de decorare a personalităţilor din Republica Moldova au fost prezenţi ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi mai mulţi parlamentari din Partidul Mişcarea Populară, Eugen Tomac, Valerian Vreme, Petru Movilă.

Preşedintele Traian Băsescu a oferit decoraţii mai multor personalităţi din Republica Moldova, din diferite domenii, printer care Mircea Druc, primul premier al Republicii Moldova, Alexandru Moşanu, preşedintele primului Parlament al Republicii Moldova, Dorin Chirtoacă, primar al Municipiului Chişinău, Anatol Vidraşcu, director general al Grupului Editorial „Litera”, Eugenia Marin, profesor de limba şi literatura română, preşedinte al Asociaţiei Obşteşti „Două Inimi Gemene”, Eugen Doga, compozitor, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, Nicolae Mătcaş, lingvist, publicist, poet, CoConstantin Tănasedirector al cotidianului „Timpul” din Chişinău, Leonid Bujor, fost ministru al Educaţiei din Republica Moldova, Anatol Petrencu, om de ştiinţă, Marian Voicu, jurnalist, Ion Buga, profesor, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, şi Valentina Ursu, journalist, Nicolae Botgros, director artistic şi prim dirijor al Orchestrei Naţionale de Muzică Populară „Lăutarii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici