Băsescu la Chicago: Şeful politicii externe a României este şeful statului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă seara. la întâlnirea cu membrii comunităţii româneşti din Chicago, că "şeful politicii externe a statului român este şeful statului român".

2136 afișări
Imaginea articolului Băsescu la Chicago: Şeful politicii externe a României este şeful statului

Băsescu la Chicago: Şeful politicii externe a României este şeful statului (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Şeful politicii externe a statului român este şeful statului român. Deci, parteneriatul strategic este cu SUA. Federaţia Rusă ne este vecin, avem interese economice şi de securitate în zonă, dar parteneriatul nostru definitiv, parteneriatul nostru strategic este cu SUA, plus calitatea de membri ai UE. Iar, din acest punct de vedere, v-a răspuns cea mai autorizată voce a statului român", a spus Băsescu, răspunzând unei întrebări a unui român din SUA referitoare la afirmaţiile ministrului de Externe Andrei Marga despre admiraţia sa pentru Vladimir Putin şi necesitatea întăririi cooperării cu Rusia.

Ulterior, Andrei Marga a venit la microfon şi a ţinut să explice contextul declaraţiilor sale de la audierile de la comisiile de specialitate ale Parlamentului, precum şi atributele stabilite de Constiuţie în privinţa politici externe.

"Sigur, cum spunea şi domnul preşedinte, direcţia politicii externe o stabileşte Parlamentul, o stabilesc autorităţile. Şi sigur, preşedintele este cel care, conform Constituţiei, are întreaga autoritate în acest domeniu", a spus Marga.

Ministrul a ţinut să asigure şi că nu se pune problema schimbării direcţiei politicii externe.

"S-a extras un fragment dintr-o depoziţie la Parlament, dintr-o întrebare pusă la Parlament. Depoziţia a fost axată pe problemele care sunt deschise …..şi am spus acolo, fundamental pentru România este să fructifice avantajele apartenenţei la NATO şi ale calităţii de membru al UE. Aceasta este o achiziţie istorică a României, la care au aspirat multe generaţii, încât aici e fundamentul. Sigur, am pus întrebarea: oare în relaţia cu SUA folosim, dincoace de excelentele relaţii politice, excelentele relaţii militare, folosim destul prezenţa economică americană? E destul de mare această prezenţă în România? Folosim şi alte aspecte? Cum spune şi domnul preşedinte, educaţia, cercetarea, tehnologia. După aceea, am spus că sunt capitole care trebuie relansate în politica externă a României şi anume relaţia cu Rusia, relaţia China, relaţia cu alte puteri sau supra-puteri, emergente în lume. Deci, s-a scos din context", a comentat ministrul de Externe.

După ce ministrul Marga şi-a încheiat explicaţia, preşedintele Băsescu a şi glumit cu românii pe tema "delimitărilor de Est". "Eu am fost delimitat demult de Est... Ştiţi că eu am navigat, eu am văzut America cu mult înainte de Revoluţie", a spus el râzând.

De asemeneaa, Băsescu a glumit şi pe seama funcţiei de rector a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, pe care a deţinut-o Marga, dând impresia că acesta ar ocupa şi în prezent această funcţie.

Întrebat de un român din Statele Unite despre posibilităţile de angajare în sistemul universitar din România, Băsescu l-a chemat pe Marga: "Domnul Marga? Unde este domnul Marga? Avem aici pe rectorul de la Babeş-Bolyai şi pe loc vă dădea contractul să îl semnaţi", i-a spus preşdintelui celui care îl întrebase.

Marga plecase însă din zona tribunei unde se afla preşedintele, iar din sală s-a auzit o voce care a spus că ministrul de Externe s-a dus să îşi ia de mâncare de la bufet. "E la sarmale", a spus românul din SUA, iar preşedintele Băsescu a răspuns şi el râzând.

(Corespondenţă la la trimisul Mediafax la Chicago, Marius Frăţilă)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici