Băsescu: La Consiliu s-a definitivat decizia de instituire a mecanismului european de stabilitate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că în cadrul şedinţei Consliului European de la Bruxelles s-a definitivat decizia de instituire a unui mecanism european de stabilitate, menit să prevină crizele economice din statele membre.

16 afișări
Imaginea articolului Băsescu: La Consiliu s-a definitivat decizia de instituire a mecanismului european de stabilitate

Băsescu: La Consiliu s-a definitivat decizia de instituire a mecanismului european de stabilitate (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"A fost un Consiliu care s-a desfăşurat în parametrii normali estimaţi şi el a avut doar rolul să definitiveze decizia cu privire la instituirea mecanismului european de stabilitate prin modificarea Tratatului de la Lisabona. Practic, din acest moment se declanşează un proces care trebuie finalizat până la sfârşitul anului 2012, prin care statele membre să ratifice modificarea Tratatului de la Lisabona cu privire la crearea mecanismului european de stabilitate. El este destinat să garanteze stabilitatea financiară a zonei euro. Acordarea asistenţei financiare în cadrul mecanismului european de stabilitate se va face în conformitate cu reguli extrem de stricte, iar misiunea mecanismului european de stabilitate va fi accea de a preveni crize financiare", a declarat Traian Băsescu.

El a adăugat că în perioada următoare se trece la pregătirea mecanismului european de stabilitate, care va fi misiunea, în principal, a miniştrilor de finanţe şi a Băncii Centrale Europene.

De asemenea, şeful statului a explicat faptul că mecanismul va pleca de la premisa că problemele financiare ale unui stat pot genera destabilizarea întregii zone euro şi că asistenţa financiară va putea fi acordată prin acest mecanism european de stabilitate numai ca o a doua opţiune după ce se angajează în credit cu FMI.

"Standardele care vor fi utilizate în accesul la resursele financiare ale mecanismului, chiar şi în situaţii de insolvenţă a statelor, rămân de asemenea cele ale FMI. Mecanismul European de Stabilitate va fi supus aprobării probabil la Consilul din iunie 2011. Acest mecnaism este destinat să consolideze zona euro, s-o ferească de riscuri. La pregătirea mecanismului pot participa şi statele non euro în momentul de faţă, iar odată cu intrarea în vigoare a mecanismului statele din zona non euro pot fi parte a mecanismului dacă doresc să contribuie. Mecansimul nu lasă în afară statele care nu sunt în zona euro şi nu le lipseşte de acest mijloc de asistenţă pentru situaţie de criză", a menţionat şeful statului.

"Cred eu că este un semnal foarte important pentru pieţe şi arată că Uniunea Europeană nu are nicio altă opţiune şi niciun fel de ezitare în a susţine moneda europeană unică şi în a susţine identitatea sa dată şi de moneda unică europeană", a subliniat Băsescu.

De asemenea, preşedintele Băsescu a susţinut că, pentru a fi competitive, cea mai mare parte a statelor europene trebuie să ia măsuri de restructurare.

"O Europă performantă nu poate fi imaginată fără programe de viabilizare a modului în care funcţionează", a mai spus Băsescu. apreciind că Europa se află în epicentrul crizei economice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici