Băsescu: Lucrurile nu au evoluat convingător în MCV. Avem încă ministru cu dosar penal

Preşedintele Traian Băsescu afirmă că în ultimele luni lucrurile nu au evoluat suficient de convingător în ultimele luni în privinţa Mecanismului de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei, iar cele semnalate în ultimul raport al Comisiei Europene sunt departe de a fi rezolvate.

169 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Lucrurile nu au evoluat convingător în MCV. Avem încă ministru cu dosar penal

Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

El afirmă din nou că în Guvern este încă un ministru cu dosar penal în instanţă, fiind vorba de ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a cărui remaniere el a cerut-o insistent după raportul MCV prezentat pe 30 ianuarie de către Comisia Europeană.

"În ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare, din păcate lucrurile nu evoluează suficient de convingător în ultimele luni. La un moment dat, CSM-ul a părut a fi o instituţie instabilă şi n-am putea spune că lucrurile stau mult mai bine acum, iar cele semnalate în ultimul raport MCV sunt departe de a fi integral rezolvate şi mă refer aici la faptul că avem, încă, un ministru cu dosar penal în instanţă, ceea ce îi face pe europeni să se uite la noi ca la o ţară ce are alte standarde politice decât cele europene, încă încercăm tertipuri legislative în Statutul deputaţilor şi al senatorilor în zona imunităţii sau în aceea a incompatibilităţilor", spune Băsescu, într-un interviu pentru publicaţia online "Calea Europeană".

Preşedintele subliniază că "acestea sunt riscuri în ceea ce priveşte aderarea în Schengen, iar, pe de altă parte, demonstrează că interese politice mărunte sunt pentru actuala coaliţie mai presus de interesul naţional".

El arată că o decizie favorabilă a Consiliului JAI în luna decembrie a acestui an privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen "are şanse bune", însă "totul depinde de noi şi de vecinii bulgari".

Băsescu spune şi că nimeni nu îşi asumă responsabilitatea pentru "lovitura de stat parlamentară" din vara lui 2012, care a dus la ratarea unei decizii favorabile privind aderarea la Schengen în octombrie anul trecut.

"La noi nimeni nu pare a se simţi responsabil pentru acest lucru. Ba dimpotrivă, responsabilii de amânarea intrării României în Schengen par acum a susţine că au scos ţara din izolare", mai susţine preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici