Băsescu:Meritele aderării la NATO pot fi împărţite egal de partidele care au guvernat România

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că meritele aderării la NATO pot fi împărţite în mod egal de toate partidele care au guvernat România după 1990.

25 afișări
Imaginea articolului Băsescu:Meritele aderării la NATO pot fi împărţite egal de partidele care au guvernat România

Băsescu:Meritele aderării la NATO pot fi împărţite egal de partidele care au guvernat România

El a făcut această declaraţie în discursul rostit la Şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului cu prilejul aniversării a cinci ani de la aderarea României la Alianţa Nord Atlantică.

Preşedintele a menţionat faptul că obiectivul aderării la NATO a dat coerenţă politicii şi administraţiei din România.

"Obiectivul aderării la NATO a dat coerenţă şi direcţie administraţiei centrale şi clasei politice româneşti. Într-o vreme când confuzia politică era încă mare şi ne confruntam cu o severă criză economică, deschiderea uşii NATO a contribuit la depăşirea unui moment dificil pentru România. Odată cu semnarea Parteneriatului pentru Pace, în 1994 a început drumul aderării, care a fost accelerat după 1997, datorită realizării primei alternanţe democratice la putere din România. După alegerile din 2000, România şi-a continuat parcursul integrării, astfel încât putem spune că meritele aderării României la NATO pot fi împărţite egal de partidele politice care au guvernat România", a spus preşedintele.

Traian Băsescu a spus că partidele parlamentare nu au politizat obiectivul aderării la NATO şi au considerat intrarea României în Alianţă ca un demers definitoriu pentru interesul de securitate şi democraţie al ţării.

"România a câştigat un plus de respect pentru că partidele politice nu au politizat raportarea ţării noastre faţă de această organizaţie. Fie că a fost vorba de susţinerea solidară a obiectivului integrării în NATO, fie că este acum vorba de respectarea angajamentelor luate odată cu integrarea efectivă în structurile Alianţei, toate formaţiunile politice parlamentare au privit prezenţa României printre statele NATO ca fiind un obiectiv care ţine de interesul naţional. Putem găsi explicaţia acestei atitudini solidare în ataşamentul României faţă de o organizaţie care încurajează progresul democraţiei în lume, după ce am fost în secolul trecut victima celor două regimuri totalitare: nazismul şi comunismul", a menţionat şeful statului.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici