Băsescu: Nu o voi numi niciodată ministru al Justiţiei pe Norica Nicolai

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că nu o va numi niciodată pe Norica Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei, precizând însă că dacă nominalizarea se va trece prin Parlament, iar Legislativul este de acord, va fi nevoit să semneze decretul de numire.

2 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu o voi numi niciodată ministru al Justiţiei pe Norica Nicolai

Băsescu: Nu o voi numi niciodată ministru al Justiţiei pe Norica Nicolai

"Analizând performanţa profesională şi incidentele profesionale ale doamnei Norica Nicolai, plus incidentele din Senat, am înţeles că adesea falsul este un mod de a lucra al doamnei Norica Nicolai, atât profesional, cât şi politic. Din acest motiv, nu o voi numi niciodată ministrul al Justiţiei", a spus Băsescu.

El a adăugat că premierul are ca variantă pentru numirea Noricăi Nicolai la şefia Ministerului Justiţiei "trecerea prin Parlament". "Atâta vreme cât se foloseşte remanierea prin relaţia preşedinte-premier, nu voi semna niciodată decretul de numire a doamnei Norica Nicolai", a subliniat Traian Băsescu.

Şeful statului a menţionat că, în baza unei eventuale hotărâri a Parlamentului, va fi obligat să semneze decretul de numire în funcţie pentru Norica Nicolai.

"Voi rămâne consecvent poziţiei mele de a respinge miniştri atunci când despre ei voi ştii că nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi miniştri în Guvernul României", a mai spus el.

Preşedintele Băsescu a subliniat că se va supune însă unei eventuale hotărâri a Parlamentului, aşa cum a făcut în cazul ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, şi în cel al fostului ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu.

Pe de altă parte, şeful statului a invitat ziariştii să ceară Parchetului ICCJ mapa profesională a Noricăi Nicolai pentru a se convinge despre informaţiile apărute în comunicatul Preşedinţiei referitoare la aceasta.

"Pentru cei care doriţi să vă convingeţi de corectitudinea comunicatului, vă rog să solicitaţi Parchetului General (Parchetul ICCJ - n.r.), pentru că am trimis înapoi, după refuzul din această seară (vineri seară - n.r.) al premierului, mapa profesională a Noricăi Nicolai. Sunt convins că lucrurile vor fi mult mai lămuritoare dacă veţi privi în documentele din această mapă", a spus Traian Băsescu.

Preşedinţia a dat publicităţii vineri seară, anterior declaraţiei şefului statului, un comunicat conform căruia preşedintele susţine că Norica Nicolai nu îndeplineşte criteriile legale pentru funcţia de ministru al Justiţiei, invocând fapte din activitatea sa de procuror, pe care el le-a analizat după ce a solicitat în scris Parchetului ICCJ să-i pună la dispoziţie mapa profesională a acesteia.

Dosarul profesional al fostului procuror Norica Clinci (Nicolai) se găseşte în arhiva Ministerului Public, care păstrează toate mapele profesionale ale foştilor procurori, cele ale anchetatorilor în funcţie fiind preluate din 2005, după modificările legii, de Consiliului Superior al Magistraturii.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Public, Robert Cazanciuc, a confirmat, vineri, că preşedintele României a solicitat, în 20 decembrie 2007, Parchetului instanţei supreme să-i pună la dispoziţie mapa profesională a senatorului PNL Norica Nicolai (fostă Clinci), care în perioada 1983-1991 a fost procuror la Parchetul din Călăraşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici