Băsescu nu promulgă legea care permite promovarea bugetului până nu consultă partidele

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, la TVR1, că nu va promulga modificările la Legea de organizare şi funcţionare a Guvernului, care ar permite actualului Executiv să prezinte bugetul pentru 2010, până nu se va consulta cu partidele politice.

21 afișări
Imaginea articolului Băsescu nu promulgă legea care permite promovarea bugetului până nu consultă partidele

Băsescu nu promulgă legea care permite promovarea bugetului până nu consultă partidele (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"Intenţia mea este să convoc partidele, pentru că bugetul este expresia unui program de guvernare asumat de un Guvern care primeşte votul Parlamentului. Este absolut greu de înţeles cum au gândit cei din majoritatea de la Grivco să dărâme Guvernul, deci nu mai este bun nici programul Guvernului şi, în acelaşi timp, să-i ceară să facă un buget. (...) Aici vreau să mă lămurească domnii Geoană şi Antonescu, când sunt responsabili: când dărâmă Guvernul sau când îşi dau seama că trebuie să aibă buget ţara", a declarat Traian Băsescu.

El a adăugat că va convoca partidele pentru a vedea dacă acestea acceptă programul actualului guvern, pe care l-au demis.

Traian Băsescu a mai spus că va convoca liderii partidelor politice "când vor avea timp Mircea Geoană şi Crin Antonescu, pentru că acum sunt ocupaţi cu pierderea alegerilor".

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, declarat, miercuri, că le solicită preşedintelui Traian Băsescu şi premierului interimar Emil Boc să trimită de urgenţă la Parlament proiectul bugetului de stat pe 2010 şi "să termine cu acest balet politic".

El a afirmat că s-a împlinit o săptămână de când Parlamentul a adoptat legea care permite Guvernului să trimită proiectul de buget în Parlament, iar "Traian Băsescu în mod deliberat nu promulgă această lege".

Plenul Senatului a adoptat, săptămâna trecută, proiectul de modificare a Legii de organizare a Guvernului, prin care Cabinetul demis este abilitat să înainteze Parlamentului bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, dar şi legea responsabilităţii fiscale. Propunerea legislativă a fost adoptată de plenul Senatului în calitate de Cameră decizională.

Premierul interimar Emil Boc a declarat, vineri, că preşedintele Traian Băsescu va promulga legea după ce actul normativ va rămâne câteva zile în Parlament, conform procedurii legale, pentru o eventuală sesizare a Curţii Constituţionale.

Prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu a declarat, luni, că legea bugetului de stat pe 2010 este finalizată, dar că se aşteaptă legitimitatea unui Guvern pentru a o putea depune în Parlament, precizând că în lege TVA şi cota unică rămân la acelaşi nivel ca în 2009.

Aprobarea proiectului de buget pentru anul viitor reprezintă unul dintre angajamentele asumate în relaţia cu Fondul Monetar Internaţional, pentru acordarea celei de-a treia tranşe din împrumut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici