Băsescu: Nu voi intra în jocul de a ţine un guvern fără puteri depline

Şeful statului a declarat, marţi, referitor la adoptarea în Camera Deputaţilor a modificărilor legislative care permit Guvernului demis să elaboreze bugetul, că actul normativ trebuie aprobat şi de Senat, apoi promulgat, menţionând că nu va intra în jocul de a ţine un guvern fără puteri depline.

45 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu voi intra în jocul de a ţine un guvern fără puteri depline

Băsescu: Nu voi intra în jocul de a ţine un guvern fără puteri depline (Imagine: Mediafax Foto)

Întrebat, la TVR1, despre soluţia parlamentară privind solicitarea către Guvernul Boc să formuleze un proiect de buget, Băsescu a spus: "Nu se poate, un Guvern demis, conform legii de funcţionare a Guvernului, nu mai poate trimite Parlamentului legi. Hotărârea pe care majoritatea de la Grivco a adoptat-o în Parlament este o hotărâre care arăta de fapt intenţia: ei vroiau să ţină acest guvern interimar, să-i dea nişte puteri în plus, dar să nu instaleze un nou guvern".

El a adăugat că acesta este semnalul pe care l-a primit atunci când a văzut hotărârea Parlamentului.

"Dar hotărârea Parlamentului nu poate înfrânge prevederea Legii funcţionării Guvernului. Acest lucru poate fi făcut numai dacă Parlamentul modifică articolele de lege", a adăugat şeful statului.

Traian Băsescu a afirmat că niciun politician "responsabil" nu va încălca legea "de dragul intereselor domnilor de la Grivco".

"Domnul Voiculescu, domnul Iliescu, domnul Hrebenciuc, domnul Geoană, domnul Crin Antonescu trebuie să înveţe că în ţara asta legile trebuie respectate", a spus el.

Referitor la faptul că, marţi, Camera Deputaţilor a aprobat modificarea legii de organizare şi funcţionare a Guvernului, care ar permite Guvernului demis să transmită proiectul de buget, Băsescu a declarat: "Mai există Camera superioară, Senatul, care trebuie să aprobe şi el modificarea legii şi mai există promulgarea. Dacă aceşti oameni îşi imaginează că fac din preşedinte un partener al jocului lor de a ţine pentru România un guvern fără puteri depline, se înşală. Eu nu voi intra în jocul lui Voiculescu şi al lui Hrebenciuc, sunt şeful statului în funcţie, cu responsabilităţi faţă de români".

Preşedintele Băsescu a mai spus că este optimist în ceea ce priveşte votul pentru Guvernul Negoiţă.

"Eu încă sunt optimist că în ţara asta există responsabilitate la nivelul Parlamentului, acest lucru îmi dă un oarecare optimism. Am înţeles că domnul Geoană a fost în concediu, dar vine mâine (miercuri - n.r.) şi probabil vor lua o decizie. Până la urmă, la forţa de vot pe care o au, nu văd de ce n-ar instala guvernul acum, pentru că avem obligaţii de rezolvat, ca trimiterea bugetului în Parlament şi legea răspunderii fiscale. La alianţa pe care au constituit-o cu domnii Voiculescu, Iliescu, Crin Antonescu, Geoană, Hrebenciuc, pot dărâma guvernul după alegerile prezidenţiale", a mai spus el.

Parlamentul a adoptat, în urmă cu o săptămână, cu 259 voturi "pentru", 4 voturi "împotrivă" şi 120 de abţineri, o Hotărâre prin care solicită Guvernului să prezinte proiectul bugetului de stat şi proiectul bugetului asigurărilor sociale pe anul 2010.

Marţi, Camera Deputaţilor a adoptat, cu niciun vot împotrivă, înregistrându-se doar două abţineri, proiectul de modificare a Legii de organizare a Guvernului, prin care Cabinetul demis este abilitat să înainteze Parlamentului bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pentru anul 2010.

Actul normativ modifică articolul 26 al Legii 90/2001 privind organizarea Guvernului şi stipulează că, în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, Guvernul poate iniţia proiecte de lege pentru ratificarea unor tratate internaţionale şi proiectele bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat.

Propunerea legislativă va fi transmisă Senatului care are calitatea de Cameră decizională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici