Băsescu: Numai un stat criminal ar secretiza informaţii care afectează siguranţa cetăţeanului

Traian Băsescu a spus, referitor la faptul că SRI a informat autorităţile în ultimii ani în legătură cu criza din sănătate, că "numai un stat criminal ar secretiza informaţii care afectează siguranţa cetăţeanului, dacă are aceste informaţii" şi a reafirmat că el nu a primit astfel de note de la SRI.

2930 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Numai un stat criminal ar secretiza informaţii care afectează siguranţa cetăţeanului

Băsescu: Numai un stat criminal ar secretiza informaţii care afectează siguranţa cetăţeanului

Fostul preşedinte a declarat, duminică seara, la România TV, că nu a primit astfel de informaţii şi că toate datele despre Hexi Pharma pot fi desecretizate. Mai mult, Băsescu a spus că legea interzice secretizarea oricăror informaţii atunci când este vorba despre interesul public sau despre încălcări ale legii.

"Atunci când sunt informaţii de interes public care afectează siguranţa cetăţeanului, SRI nu se poate prevala de caraterul secret al informaţiilor. Se interzice secretizarea atunci când e vorba de încălcări ale legii" a spus Traian Băsescu.

Fostul şef de stat a mai comentat că nu CSAT ar trebui să dispună declasificarea informaţiilor respective, regula fiind ca cel care secretizează să dispună şi desecretizarea. Băsescu a adăugat însă că porneşte de la premisa că serviciile secrete nu le pot şti pe toate.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, vineri, că directorul SRI i-a prezentat o sinteză a informaţiilor deţinute de serviciu privind situaţia din spitale şi notele pe care le-a transmis în ultimii ani autorităţilor.

Premierul a făcut acests precizări după ce a fost la Ministerul Sănătăţii împreună cu corpul său de control.

"Am primit mai multe informaţii în aceste zile şi de la Serviciul Român de Informaţii. Apropo, domnul director (Eduard Hellvig-n.r.) mi-a arătat că în ultimii ani a trimis autorităţilor guvernamentale mai multe informări legate inclusiv de infecţiile nosocomiale. L-am rugat să-mi trimită o sinteză şi mi-a trimis acum o sinteză a informaţiilor pe care le avea, inclusiv potenţiale probleme la modul cum s-au negociat şi semnat anumite contracte", a spus Cioloş, vineri, după ce a avut o şedinţă la Ministerul Sănătăţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici