Băsescu: Partidele trebuie încurajate să fie mai puternice, dar nu pot substitui statul

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în cadrul discursului susţinut, marţi, la forumul "România în anul 2020 - perspective de viitor", organizat de Fundaţia Konrad Adenauer la Târgu Mureş, că partidele "trebuie încurajate să fie mai puternice, mai democratice", dar ele "nu pot substitui statul".

24 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Partidele trebuie încurajate să fie mai puternice, dar nu pot substitui statul

Băsescu: Partidele trebuie încurajate să fie mai puternice, dar nu pot substitui statul (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Preşedintele Băsescu a pledat pentru înfăptuirea reformei instituţionale, arătând că aceasta înseamnă eliminarea "favoritismelor" şi a "colonizării" statului de către partidele politice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Partidele trebuie încurajate să fie mai puternice, mai democratice şi să participe la dezbaterile de idei. Dar partidele nu trebuie să aibă tendinţa de a se confunda cu statul. Dau exemple pe care vi le veţi aminti cu uşurinţă. Vedeţi la televizor când se iese de la Biroul Permanent Naţional al unui partid sau al altui partid şi anunţă că acolo, la partid, s-a luat decizia ca Guvernul să facă următoarele măsuri. Acest lucru este absolut condamnabil, din punctul de vedere al locului în care se iau decizii. Partidele nu pot substitui statul. Ele trebuie să fie puternice prin calitatea oamenilor pe care îi înglobează, dar nu au dreptul să se substituie statului", a declarat Băsescu.

Acesta a subliniat că este "inadmisibil" şi "condamnabil" să se confunde puterea partidelor cu puterea statului.

"Aduceţi-vă aminte că un anumit partid, acum trei ani, stabilea la sediul partidului, spre exemplu, retragerea trupelor din Irak. Este inadmisibil să se confunde puterea partidelor cu puterea statului, atribuţiunile partidelor cu atribuţiunile statului. Iar acest lucru, din păcate, se întâmplă tot mai frecvent. La sediile partidelor se iau decizii şi nimeni nu condamnă acest lucru", a spus Băsescu.

Acesta a continuat, arătând că partidele pot să furnizeze idei pe care să le susţină în execuţie, să aibă programe pe care să le pună în aplicare, odată ajunse la guvernare.

"Dar partidele nu pot substitui statul", a subliniat el.

"Este necesară dispariţia numirii în funcţii administrative pe criterii de clientelă politică, dispariţia reţelelor de asistaţi pe care le construiesc mulţi primari, pentru a le transforma în masă de manevră electorală, dispariţia legilor date pentru a avantaja în mod direct anumite grupări", a conchis Băsescu.

Forumul "România în anul 2020 - perspective de viitor", organizat de Fundaţia Konrad Adenauer la Palatul Culturii din Târgu Mureş, îşi propune să ofere o abordare din perspective diferite a ideii de proiect naţional într-un orizont de timp de zece ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici