Băsescu: Preşedintele să aibă imunitate, pentru că trebuie să ramână un pilon de stabilitate. Vezi declaraţiile preşedintelui cu privire la revizuirea Constituţiei

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat, miercuri, în favoarea menţinerii imunităţii pentru şeful statului, menţionând că acesta trebuie să se bucure de stabilitate şi este bine să nu poată fi hărţuit în instanţă, afirmând că, în cazul lui, chiar şi faptul că respiră "este tot penal pentru unii".

2689 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Preşedintele să aibă imunitate, pentru că trebuie să ramână un pilon de stabilitate. Vezi declaraţiile preşedintelui cu privire la revizuirea Constituţiei

Băsescu: Preşedintele să aibă imunitate, pentru că trebuie să ramână un pilon de stabilitate (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Prezentăm principalele puncte ale declaraţiei lui Traian Băsescu:

M-am consultat cu premierul în legătură cu alegerea ministrului Muncii. Vineri cel mai târziu va exista această propunere din partea lui Emil Boc.

Sunt un adept al alegerii parlamentarilor prin vot uninominal. Nu am încă un punct de vedere definitiv asupra alegerii primarilor, dar alegerea într-un singur tur elimină condiţionalităţile impuse de partide între primul şi cel de-al doilea tur.

Toate propunerile mele au fost legate de stabilitate şi de responsabilizare.

Reorganizarea administrativă se poate face, este unul din obiectivele mandatului meu, dar nu cred că este cazul să revenim la denumirea de regiune.

Se elimină din Constituţie prezumţia caracterului licit al averii. Prezumarea caracterului licit se poate face în lege, nu e nevoie să fie în Constituţie, pentru că acolo se pot descrie şi condiţiile în care se întâmplă asta.

Termenul arestării preventive se va prelungi de la 24 de ore la 48 de ore. Din practică a rezultat că 24 de ore este prea puţin.

Problema fiscalităţii este o preblemă strict a Guvernului şi a Parlamentului. Puterea judecătorească nu poate face politica fiscală a statului, iar justiţia nu va mai putea să se implice în această temă.

Deficitul bugetului de stat nu poate depăşi 3% şi orice deficit de la 0 până la 3 poate exista decât dacă se împrumută bani pentru investiţii. Datoria publică nu va putea depăşi 60% din PIB. Criza datoriilor suverane este o realitate care se va agrava la nivel global şi trebuie să ne luăm măsuri preventive. Dacă această prevedere nu se respectă, sancţiunile pentru Guvern vor fi descrise într-o lege a răspunderii Guvernului.

Percheziţia, arestarea sau reţinerea parlamentarilor se poate face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În concluzie, parlamentarii vor avea imunitate doar pentru activitatea parlamentară şi pentru declaraţiile politice. Imunitatea preşedintelui nu va fi modificată pentru că acesta trebuie să aibă stabilitate şi să nu fie hărţuit în instanţă.

Răspunderea penală a membrilor Guvernului se stabileşte prin lege organică, competenţa aparţinând ÎCCJ.

Se instituie un termen de 10 zile pentru ca Parlamentul să se pronunţe asupra unui nou Guvern. Dacă Parlamentul nu se pronunţă în cele 10 zile, Guvernul se consideră automat căzut şi se face o nouă nominalizare.

Modul cum s-a aplicat dreptul de suspendare a Preşedintelui în legislatura trecută a fost un abuz. Pentru a se preveni abuzul de putere al Parlamentului în raport cu preşedintele ales, am introdus avizul obligatoriu al Curţii Constituţionale. Am tratat această problemă ca una de stabilitate a statului. Parlamentul poate iniţia în continuare procedura de suspendare dar ea trebuie validată de Curtea Constituţională.

Limitarea posibilităţii Guvernului de a-şi angaja răspunderea în faţa Parlamentului: se poate face o singură dată pe sesiune parlamentară cu excepţia bugetului de stat şi a bugetului de asigurări sociale.

Propunerea primului ministru de revocare şi de numire a unor membri ai guvernului se poate face numai după consultarea cu Preşedintele.

Pentru a garanta acurateţea cu care Parlamentul va trimite legile, orice lege trebuie să aibă două citiri.

Nu avem o Constituţie care să aibă stabilitatea aceleia a SUA. Există în tradiţia ţării noastre revizuirea destul de frecventă a Constituţiei.

Avem o Constituţie care vizează faza premergătoare integrării în NATO şi în UE. Trebuie operate modificări în conformitate cu noul statut al ţării.

O revizuire a Constituţiei nu poate viza mandatul meu, nu am niciun interes personal. Orice mandat merge pe Constituţia pe care a fost ales până la capăt.

Revizuirea Constituţiei nu vizează mult discutatul regim al OUG. Încercarea de a intra în detalii legate de emiterea OUG ne-a făcut să renunţăm la stabilirea unor criterii deoarece ar fi prea multe situaţii de reglementat.

Principalul motiv al revizuirii este legat de rezultatul referendumului în care s-a optat pentru Parlament unicameral si un număr de 300 de membri.

Ultima revizuire a Constituţiei s-a făcut cu un Guvern minoritar. Este greu de crezut că în următorii 10 ani va fi o coaliţie care să domine cu peste 60%. Rămâne să mizez pe responsabilitatea Parlamentului.

După ce voi avea avizul Consiliului Legislativ voi transmite şi partidelor proiectul şi intenţionez să solicit o prezenţă în Parlament pentru a informa Parlamentul cu privire la punctul meu de vedere.

Nu am un termen strict dar în cursul săptămânii viitoare am putea avea avizul Consiliului Legislativ, cu observaţii. Proiectul va fi transmis Curţii Constituţionale, apoi Parlamentului. Estimez că voi fi în măsura să transmit proiectul la Parlament înainte de vacanţa de vară, între 20 şi 30 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici