Băsescu, referitor la CSM: M-am cam săturat de sensibilităţile lor excesive

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că s-a "cam săturat" de "sensibilităţile excesive" ale celor din CSM şi a menţionat că şeful statului nu poate fi împiedicat să-şi exprime puncte de vedere, "cu atât mai mult cu cât acestea reflectă corect nişte realităţi ale justiţiei".

906 afișări
Imaginea articolului Băsescu, referitor la CSM: M-am cam săturat de sensibilităţile lor excesive

Preşedintele Traian Băsescu (Imagine: George Calin/Mediafax Foto)

Traian Băsescu a fost întrebat despre reacţia CSM după publicarea raportului CE privind MCV. "Este exact reacţia unor birocraţi prăfuiţi. (...) Şi-au dat proba incompetenţei. Nu aveau ce să prezinte, nu ştiu ce strategii, nu ştiu ce minuni. Au 17 puncte, recomandări. România... sau justiţia, pentru că în sfârşit acum cererile se focalizează, în mod deosebit, pe Înalta Curte de Casaţie şi pe CSM, au 17 puncte. Nu toate le revin lor, unele, câteva, revin Ministerului Justiţiei, Guvernului. Planul lor, strategia lor aceea este: să îndeplinească exigenţele celor 17 puncte. Nimic mai mult nu le cere nimeni. Dacă vor sta să dezbată o strategie cu societatea civilă şi între ei şi să-şi dea cu părerea, ne prinde anul viitor şi vor fi, aşa cum sunt responsabili de problemele pe care le avem cu accesul în Schengen, vor fi responsabili şi de prelungirea mecanismului sau introducerea altui mecanism", a spus el la TVR 1.

Şeful statului a menţionat că a avut cu preşedintele CSM o discuţie telefonică şi recomandarea sa, la anunţul lansării unei strategii, a fost: "Domnule preşedinte, vă rog citiţi cele 17 recomandări, vedeţi care revin CSM şi Înaltei Curţi, îndepliniţi-le pe acelea şi vă va mulţumi un popor întreg".

Întrebat ce i-a spus preşedintele CSM, Băsescu a declarat: "Asta a fost recomandarea mea, nu aştept de la dânşii un răspuns, chiar sper să înceteze să mai aibă reacţii. Lor li se pare că orice referire a şefului statului la justiţie este - sau se fac că nu înţeleg - e un amestec în justiţie. Oamenii ăştia trebuie să ştie două lucruri esenţiale. În primul rând că ei sunt o putere a statului. Sunt trei puteri: executivă, legislativă, judecătorească. Toate aceste trei puteri au în vârf pe unul care se numeşte şeful statului. Nu-l pot împiedica pe şeful statului să-şi exprime puncte de vedere, cu atât mai mult cu cât acestea reflectă corect nişte realităţi ale justiţiei. M-am cam săturat de sensibilităţile lor excesive. Când nu vor mai avea puncte negre în rapoartele de la Comisie, cu siguranţă n-or să mă mai audă făcând remarci la adresa lor", a mai spus el.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horaţius Dumbravă, a afirmat că Raportul Comisiei Europene este pozitiv şi reflectă obiectiv progresele înregistrate de România, iar "majoritatea criticilor vin pe fondul lipsei de dialog şi a conlucrării adecvate şi susţinute între instituţii".

Dumbravă a subliniat că Mecanismul de Cooperare şi Verificare instituit de comun acord de Comisia Europeană şi România în anul 2006 "a reprezentat o şansă pentru parcursul reformei în justiţie în perioada postaderare şi, în acelaşi timp, a reprezentat un cadru în care autorităţile responsabile româneşti pentru reforma în justiţie s-au întâlnit şi au fost astfel determinate să acţioneze în această direcţie".

"Trendul pozitiv al eforturilor autorităţilor româneşti în direcţia reformei în justiţie legitimează România ca în viitorul apropiat să ia în calcul ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare de către Comisia Europeană, cu condiţia esenţială, însă, a continuării şi dezvoltării direcţiilor modernizării justiţiei româneşti şi a demonstrării determinării autorităţilor româneşti de a nu întrerupe cursul reformei în justiţie şi de a nu a afecta independenţa justiţiei", a spus el.

În acest sens, arată judecătorul Dumbravă, pornind de la recomandarea Comisiei Europene din acest raport de creare a unui grup de monitorizare a progreselor în reforma justiţiei, România trebuie să-şi creeze propriul mecanism intern de cooperare şi verificare între autorităţile statului responsabile de reforma în justiţie, inclusiv prin adoptarea unei strategii care să conţină termene, responsabili, indicatori cheie de performanţă, cu implicarea şi a componentelor sistemului de justiţie (instanţe, parchete, avocaţi, notari, executori judecătoreşti), precum şi a societăţii civile. Efortul până la urmă cade în responsabilitatea exclusivă a autorităţilor publice româneşti şi, instituirea unui astfel de mecanism intern funcţional, nu poate decât să dea seama de maturizarea acestor autorităţi publice.

"În lipsa unui factor coagulant, CSM se oferă a fi un liant în această direcţie, cu condiţia ca toţi factorii indicaţi anterior să accepte necesitatea creării unui astfel de mecanism intern, precum şi de-şi impune ca obiectiv ridicarea monitorizării Comisiei Europene pe mecanismul de cooperare şi verificare", a mai spune Dumbravă.

Şeful CSM arată că "majoritatea criticilor din raport vin pe fondul lipsei de dialog şi conlucrării adecvate şi susţinute între instituţiile statutului pe obiective importante".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici