Video Băsescu: România nu are "nicio resursă" să îmbunătăţească situaţia privind inundaţiile

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Radio România, că România nu are "nicio resursă" să îmbunătăţească situaţia pentru alte eventuale inundaţii, el afirmând că trebuie continuat procesul de restructurare a cheltuielilor bugetare.

38 afișări

"Acum, după aceste inundaţii, aşa cum au fost ele, nu avem nicio resursă să îmbunătăţim situaţia pentru alte eventuale inundaţii la toamnă sau la anul. La anul vom avea exact aceeaşi problemă. Nu o spun cu cinism. O spun ca un semnal de alarmă şi cu îngrijorare. Dacă nu facem ceva cu restructurarea cheltuielilor bugetare, nu vom putea face nimic", a declarat Traian Băsescu la Radio România.

El a mai spus că, pentru diminuarea efectelor inundaţiilor din această perioadă, "este foarte dificil de anticipat ce resurse vor fi".

"A venit momentul adevărului, în care să spunem lucrurile cinstit, să mergem în buget, în acele zone care ne iau orice perspectivă de dezvoltare a ţării. S-a tot evitat să se spună cinstit cum stăm. Noi suntem o ţară care cheltuieşte din bugetul de stat 30% pentru salariile în sectorul bugetar, 41% pentru sistemul de protecţie socială, în care includem şi pensiile, 5% serviciul datoriei publice, care înseamnă dobânzile şi 5% subvenţii. Numai enumerarea acestora arată că 80% din veniturile bugetului de stat are destinaţie fixă. Ne mai rămân 20% din care trebuie să facem să funcţioneze educaţia, sănătatea, poliţia şi toate instituţiile statului. Cinstit vorbind, oricât am fi de demagogi, şi la politicieni e o pasiune (...), realitatea e că ne ducem tot venitul pe consum. Dacă nu restructurăm cheltuielile bugetului de stat, nu vom avea de unde să facem mare lucru", a mai spus Băsescu.

Toate veniturile din România trebuie impozitate, "ca în orice ţară civilizată"

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că toate veniturile din România trebuie impozitate, iar, în acest sens, Guvernul ar trebui ca de la 1 ianuarie 2011 să nu vină cu propuneri de mărire a TVA, ci cu decizii de impozitare a tuturor veniturilor, inclusiv a pensiilor, "ca în orice ţară civilizată".

Creşterea TVA a fost o greşeală pentru că "nu a operat cancerul din sistemul bugetar"

Potrivit preşedintelui, creşterea TVA a fost o greşeală pentru că "nu a operat cancerul din sistemul bugetar". "Mi-am asumat anunţul cu reducerea pensiilor. Exista şi varianta impozitării pensiilor. Sărăcia pensionarilor e de 15%, iar în zona tinerilor e mai mare. 800.000 de oameni care nu au contribuit niciodată beneficiază de pensie", a declarat Băsescu.

Dacă am privatiza companiile la care statul mai este acţionar tot pentru consum ar fi o crimă

Băsescu a mai declarat că nu este de acord să se mai facă privatizări, iar veniturile astfel obţinute să se ducă pentru consum.

"Dacă am privatiza companiile la care statul mai este acţionar tot pentru consum ar fi o crimă. Parlamentul, dacă era corect, acum ar fi avut o altă atitudine legată de creşterea TVA. Au preferat demagogia", a afirmat preşedintele.

BNR va ţine un curs de schimb convenabil atât populaţiei, cât şi exportatorilor

Potrivit lui Băsescu, măsura majorării TVA va eroda puterea de cumpărare a populaţiei mai mult decât ar fi făcut-o scăderea pensiilor.

Preşedintele a mai spus că inflaţia nu va fi generată de politica monetară, ci de cea fiscală. "Putem avea totală încredere. Vă pot spune în mod cert că BNR va ţine un curs de schimb convenabil atât populaţiei, cât şi exportatorilor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici