Băsescu: Rusia e partenerul TERORIŞTILOR în operaţiunea legată de uciderea a 298 de persoane. UE putea face mai mult privind conflictul din Ucraina

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că teroriştii care ocupă Doneţk şi Lugansk şi, în mod egal, Rusia, sunt responsabili pentru criza din Ucraina şi pentru doborârea avionului prăbuşit vineri, şi că, "din păcate, Federaţia Rusă este partenerul teroriştilor în această operaţiune legată de uciderea a 298 de persoane".

3845 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Rusia e partenerul TERORIŞTILOR în operaţiunea legată de uciderea a 298 de persoane. UE putea face mai mult privind conflictul din Ucraina

Traian Băsescu (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Băsescu: Uniunea Europeană putea să facă mai mult în ceea ce priveşte conflictul din Ucraina

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Uniunea Europeană trebuia să facă mai mult în ceea ce priveşte conflictul din Ucraina, spunând că sacţiunile trebuia introduse "de multă vreme", pentru a descuraja "lejeritatea cu care Rusia alimentează conflictul generat de terorişti în estul Ucrainei".

"Problema este: care este responsabilitatea Uniunii Europene? Putea să facă mai mult decât a făcut până acum? Iar răspunsul meu, categoric, este da. Sancţiunile trebuiau introduse de multă vreme, sancţiuni aspre, economice, care se descurajeze lejeritatea cu care Federaţia Rusă alimentează conflictul generat de terorişti în estul Ucrainei", a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a menţionat că "întotdeauna au fost argumente de genul: o ţară are investiţii mari, altă ţară are de livrat echipamente sofisticate, altă ţară este dependentă de gaze, altele, pur şi simplu au spus că e e bine să fii bine şi cu Uniunea Europeană şi cu Federaţia Rusă în acelaşi timp şi să ai o poziţie moale".

"Cu certitudine, argumentele economice sunt extrem de importante, dar, în Uniunea Europeană, noi vorbim despre valori", a afirmat preşedintele Traian Băsescu.

El a continuat, pe un ton ridicat: "Orice politician european vă va vorbi despre valori şi aş vrea să ştiu care este cea mai mare valoare a Uniunii Europene? Nu cumva cea mai mare valoare a Uniunii Europene este cetăţeanul european? Nu cumva cea mai mare valoare este siguranţa cetăţeanului european? Sigur că avem şi valori economice, că prosperitatea europenilor şi bunăstarea se asigură din relaţii comerciale, dar s-a ajuns la un punct în care am avut de optat între siguranţa cetăţenilor şi interesele economice. Este timpul ca Europa să pună pe primul plan siguranţa cetăţenilor ei", a precizat Traian Băsescu.

El a amintit faptul că au murit 192 de cetăţeni olandezi.

"Eu, personal, nu consider că viaţa lor este mai preţioasă decât viaţa amărâţilor de ucraineni, care mor în est, dar acum suntem în faţa unei realităţi, pentru că nu l-am descurajat la timp pe Putin. Pentru că în estul Europei se desfăşoară un conflict alimentat de Federaţia Rusă, politic, cu oameni şi cu echipamente militare, luni după-amiază au murit 192 de cetăţeni olandezi", a precizat şeful statului.

"Oare, noi, în Consiliu, dacă eram fermi - şi vorbim despre valori, puneam valoarea omului deasupra la orice - n-am fi putut lua măsurile de descurajare, în timp util?", a continuat Băsescu.

Băsescu: Federaţia Rusă e partenerul teroriştilor în operaţiunea legată de uciderea a 298 de persoane

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că "din păcate, Federaţia Rusă este partenerul teroriştilor în această operaţiune legată de uciderea a 298 de persoane".

Şeful statului a mai spus, în conferinţa de presă susţinută la Palatul Cotroceni, că Federaţia Rusă este "parte a conflictului din estul Ucrainei".

"Cine este responsabil în analiza noastră pentru ce se întâmplă acolo: primii, teroriştii care şi acum ocupă Donenţk şi Lugansk şi, în mod egal, respsonabilitatea aparţine Federaţiei Ruse, pentru că, îmi pare rău să o spun şi am responsabilitatea greutăţii acestor afirmaţii, Federaţia Rusă a devenit un partener al acestor terorişti prin sprijin politic, sprijin cu personal calificat, sprijin cu armament de toate categoriile, inclusiv armament greu", a spus Băsescu.

"În opinia noastră, Federaţia Rusă este partenerul acestor terorişti, prin acţiunile pe care le înteprinde. Din păcate, Federaţia Rusă este parte a conflictului, aşa cum a fost parte a conflictului şi a anexării ilegale a Crimeei, acum este parte a conflictului din estul Ucrainei", a continuat el.

PRINCIPALELE DECLARAŢII ale preşedintelui, transmise live text:

Situaţia din Ucraina:

- Voi comunica decizii legate de lărgirea spectrului de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse.

- Consiliul European convine să extindă măsurile restrictive cu scopul de a viza entităţi inclusiv din Federaţia Rusă care sprijină material sau financiar acţiuni care ameninţă integritatea Ucrainei.

- Consiliul European transmite Consiliului care se va desfăşura mâine sarcina de a adopta instrumentele juridice necesare şi de a decide până la sfârşitul lui iulie cu privire la o listă a persoanelor şi entităţilor care urmează a fi vizate de măsurile restrictive.

- Sunt vizaţi oligarhii, atât cei din anturajul lui Putin, cât şi cei de origine ucraineană, care sprijină acţiunile Rusiei pentru teroriştii din Ucraina de Est.

- Consiliul European a solicitat BERD ca, prin decizia pe care o iau guvernatorii băncii, să înceteze operaţiunile financiare pe teritoriul Rusiei.

- De la sfârşitul lui iunie se intră în etapa a treia a sancţiunilor împotriva Rusiei, la interdicţii de a se deplasa pe teritoriul Uniunii Europene. Se trece şi la sancţiuni pentru companii.

Poziţia României pe tema Ucrainei:

- Ce s-a întâmplat în Ucraina a fost un act terorist care a dus la uciderea a 298 de oameni.

- În opinia noastră - punctul de vedere al României, în estul Ucrainei se desfăşoară un război hibrid. Este greu de găsit termenul acesta în terminologia de război, dar acesta mi se pare termenul potrivit pentru situaţia din Doneţk şi Lugansk.

- Este un război prin interpuşi, foloseşte entităţi pe care le plasează în estul Ucrainei pentru a-i sprijini pe separatişti.

- Există şi un război de insurgenţă, chiar al cetăţenilor ucraineni de etnie rusă.

- Există şi acţiuni teroriste frecvente.

- Cine este responsabil? Teroriştii care ocupă Doneţk şi Lugansk şi, în mod egal, Federaţia Rusă. Aceasta a devenit un partener al acestor terorişti prin sprijin politic, sprijin cu personal calificat, sprijin cu armament de toate categoriile, inclusiv armament greu. Este concluzia la care am ajuns şi aceasta este explicaţia de ce nu ne-am grăbit să facem afirmaţii.

- În opinia noastră, Federaţia Rusă este partenerul acestor terorişti prin acţiunile pe care le întreprinde.

- Responsabilitatea pentru tragedia aviatică din Ucraina aparţine în mod direct grupărilor de terorişti din Ucraina şi în mod egal, Rusiei, care a pus la dispoziţie armament, ea este parte a actului terorist.

- Au murit 192 de cetăţeni europeni. Suntem în faţa unei realităţi. Pentru că nu l-am descurajat la timp pe Putin, pentru că se desfăşoară un conflict alimentat  de Federaţia Rusă, politic, cu oameni şi armament.

- Nu cumva avem riscul să fie mai importante comandamantele economice decât solidaritatea cu statele din flancul estic? Cred că Europa  trebuie să vină în practică la valorile ei reale, plecând de la valoarea cea mai importantă, siguranţa oamenilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici