Băsescu: Semnalul de instabilitate politică a venit într-un moment foarte nepotrivit. Vezi declaraţiile preşedintelui despre remaniere şi "profesorii din BNR"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la postul public de radio, că ce s-a întâmplat marţi la legea privind disponibilizările din MAI este un semn de slăbiciune a coaliţiei, dat într-un moment foarte nepotrivit.

6205 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Semnalul de instabilitate politică a venit într-un moment foarte nepotrivit. Vezi declaraţiile preşedintelui despre remaniere şi "profesorii din BNR"

Băsescu: Semnalul de instabilitate politică a venit într-un moment foarte nepotrivit. Vezi declaraţiile preşedintelui despre remaniere şi "profesorii din BNR" (Imagine: Octav Ganea/Arhiva Mediafax Foto)

Declaraţiile preşedintelui la RRA:

  • Referitor la summit-ul de la Varşovia: Polonia a recunoscut Kosovo, România nu. Polonia poate să invite alt stat pe care l-a recunoscut, chiar dacă acel stat nu este recunoscut de ONU. Kosovo încă nu este un stat ONU, care cei care l-au recunoscut îşi pot lua libertatea să îi invite. România nu poate sta la masă alături de un stat nerecunoscut de ea însăşi. Nu vomfi printre cei care vor vota pentru recunoaştere. Acest lucru nu poate săp creeze niciun fel de disconfort atâta tiomp cât în politica externă eşti predictibil. Noi am dus o campanie de explicare a faptului că nu recunoaştem Kosovo. Ne vom menţine poziţia. Creând acest precedent s-ar putea să ne trezim că o ţară ne invită să venim şi în stânga mea e Smirnov, preşedintele autointitulat al Transnistriei. Nu putem crea un precedent.

  • România nu îşi va sacrifica credibilitatea de dragul unor şefi din poliţie. La fel şi la Ministerul de Finanţe şi la Muncă. Eu nu spun să fie daţi afară cei care merg pe teren, ci cei care taie frunză la câini.

  • România pe medie este departe de a fi o ţară care să aibă o fiscalitate ridicată. S-a făcut o ajustare de o sută şi ceva de taxe anul trecut, trebuie făcut valul al doilea. Din punct de vedere al reducerii de personal trei ministere stau pitite: Ministerul de Finanţe, Ministerul Muncii şi cel de Interne. Nimeni nu vorbeşte de reducerea numărului de poliţişti în mediul rural, ci de o reorganizare. Premierul m-a asigurat că nu va fi suplimentat bugetul.

  • Continuarea modernizării statului înseamnă în primul rând implementarea a ceea ce s-a votat până acum.

  • Nu cred că sunt oameni politici care pot spune că un referendum la care 83% din populaţie a spus "Da" - parlament unicameral - poate fi respins de partide politice. Şi viaţa practică ne demonstrează că aşa cum suntem organizaţi cu cele două Camere, nu se întâmplă nimic din ce nu se întâmplă într-un Parlament unicameral. Sute de legi sunt discutate doar în Camera decizională. Orice lege trece prin ambele Camere, dar decizia o ia doar una dintre ele, deci practic Parlamentul este unicameral.

  • Referitor la reorganizarea administrativă: Trebuie să ţinem cont de actualele zone de dezvoltare ale României, care deja au un mod de funcţionare.

  • Proiectul de revizuire a Constituţiei este terminat. Cred că trebuie găsit un moment de linişte. Îl voi transmite către instituţii, vom gestiona procesul astfel încât înainte de vacanţa parlamentară proiectul să ajungă la Parlament. Nu e nimic spectaculos, eu nu vizez o nouă republică. Atribuţiile preşedintelui şi Parlamentului rămân aceleaşi, dar voi propune Parlament unicameral şi 300 de parlamentari.

  • Vom vedea proiectele cu fonduri europene că funcţionează. Sunt două ministere care sunt campioane acum: Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi cel al Muncii, sper să urmeze şi Ministerul Transporturilor. Sunt dezamăgit de cum merge cu absorbţia fondurilor Ministerul Mediului. Ministerul cu cel mai mare grad de absorbţie şi plăţi efective este Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, dar marea problemă apare în implementare. Mai bine ne oprim decât să continuăm aşa. Să nu păţim ca la SAPARD să trebuiască să dăm zeci de milioane de euro înapoi la CE. Prin sondaj s-au luat 13 proiecte, dintre care 10 au fost cu nerespectarea procedurii după ce Guvernul a transferat banii către administraţia locală.

  • Există o furie faţă de cei care reuşesc să absoarbă fonduri europene. Faptul că se dau bani la judeţe stârneşte o adevărată isterie. Direcţionarea fncţionează pe principiul primul venit-primul servit şi mi se pare cel mai corect.

  • Copos dacă are un apartament de 200 mp şi îl încălzeşte la încălzoirea centrală primeşte o subvenţie mult mai mare decât un pensionar care trăieşte într-o garsonieră. Subvenţia trebuie dată celor care au nevoie de ea.

  • Mi-am asumat unele anunţuri extrem de rele pentru populaţie pentru că m-am considerat responsabil ca şef ales al statului. Eu sunt ales direct de populaţie. Înţeleg prin ce dificultăţi a trecut populaţia şi ei sunt cei care au plătit cel mai greu preţ al crizei, mai ales bugetarii şi pensionarii, însă în continuare o biectivul trebuie să fie legat de crearea de locuri de muncă, care să ducă resurse în buget. O ţară care nu creează resurse pentru a acoperi toate drepturile populaţiei nu are ca soluţie decât să reducă aceste cheltuieli. Este foarte clar că reducerea subvenţiilor, dacă va fi făcută fără cap, va afecta populaţia.

  • Legat de numirile din sectorul de stat care s-au făcut pe alte criterii decât cele de competenţă: Marea problemă este la regiile statului.

  • Perioada în care s-a stat în recesiune a fost mai lungă şi realuarea creşterii este încetinită din cauza creşterii preţurilor. În momentul de faţă România are condiţii să reia creşterea economică. Problema Guvernului este crearea de locuri de muncă. Ministerele au început să îşi facă treaba. Cred că obiectivul de creare de locuri de muncă va fi atins până la sfârşitul anului.

  • Când am spus de reducerea pensiilor toţi domnii şi doamnele încruntate de la TV aveau spume, acum spun că Guvernul e vinovat, dar ei au creat această atmosferă rea.

  • Soluţia alternativă la reducerea deficitului s-a adoptat şi a încetinit reluarea creşterii economice cu cel puţin şase luni.

  • Sunt foarte mulţi care dau lecţii, iar BNR este un continuu profesor. Una este să dai din gură şi alta este să ai pe spate responsabilitatea pentru o ţară. Sunt foarte mulţi care preferă să dea lecţii decât să vină să mişte lucrurile. Pot enumera vreo zece oameni foarte deştepti, foarte apreciaţi, care dau înapoi dacă ar fi vorba să fie ministru de Finanţe sau prim ministru. Dau un semnal acelor domni care dau lecţii toată ziua. Vreau să văd unul la televizor să anunţe că ar vrea să fie prim-ministru.

  • Nu doar România este în criză, ci toată Europa. Vom ieşi atunci când începem să avem o creştere sustenabilă de peste 3%, ceea ce va genera procente şi pentru cetăţean. Să sperăm că 2012 ne va aduce aceste salturi consolidate. Spre deosebire de creşterea economică din 2007-2008, acum discutăm de o creştere sustenabilă, indiferent cât de mică este. Nu putem concepe o economie competitivă doar cu sectorul privat competitiv, sau din sectorul de stat doar Romgaz-ul cu profit. Economia românească va deveni competitivă când şi sectorul de stat va deveni competitiv.

  • Fiecare trebuie să răspundă pentru faptele lui. Vinovăţia în cazul lui Mironescu n-o poate stabili decât instanţa. Eu am criticat frecvent numirile politice, cred că toate partidele trebuie să ajungă la un consens cu privire la nivelul până la care se fac schimbări politice.

  • Cel care decide o eventuală remaniere este primul ministru.

  • Este pentru prima dată în istoria post-decembristă când toate obicetivele cu FMI au fost atinse şi niciunul nu a fost amânat pentru o dată ulterioară. realitatea este că miniştrii şi-au făcut treaba.

  • Văd că este o modă să îl desconsideri pe un ministru care nu vine toată ziua la televizor sau nu face conferinţe de presă suficient de dese sau nu e în atenţia continuă a publicului. Eu apreciez miniştrii după altceva.

  • Există şi lipsă de responsabilitate politică. Stabilitatea politică este esenţială pentru o ţară care încă se află în criză.

  • Semnalul de instabilitate politică a venit din păcate într-un moment foarte nepotrivit. Dezbaterile continue pe televiziuni sunt elemente care fac rău intenţiei Guvernului de a ieşi pe pieţele internaţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici