Băsescu: Serviciile de informaţii habar nu au avut de contractul cu Sterling

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Realiatatea TV, că serviciile româneşti de informaţii nu au ştiut despre contractul cu firma Sterling "pentru că erau relaţii în interiorul instituţiilor de vârf ale statului acolo".

22 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Serviciile de informaţii habar nu au avut de contractul cu Sterling

Băsescu: Serviciile de informaţii habar nu au avut de contractul cu Sterling

Întrebat cum explică delcaraţiile foarte optimiste pe care le făcea la finele anului trecut referitor la situaţia economică a ţării şi la inoporturnitatea unui îmrpumut de la FMI, Băsescu a spus că acele poziţii aveau la bază informaţiile pe care le primea la acea dată. "Cu atâtea servicii la îndemână?", a insistat moderatorul, la care Băsescu a răspuns: "Nu, lăsaţi serviciile, că serviciile nu supraveghează nici Banca Naţională, şi nici nu au expertiză. Şi nici Guvennrul nu este supravegheat de servicii, sunt alte atribuţiuni pe care le au serviciile. Ca dovadă: serviciile habar nu au avut de celebrul contract Sterling, pentru că erau relaţii în interiorul instituţiilor de vârf ale statului acolo".

Moderatorul a apreciat că se pare că nici actualul Guvern nu are habar de ceea ce s-a întâmplat cu acel contract, pentru că la început s-a făcut un pic de vâlvă, iar apoi subiectul a fost îngropat. "Să sperăm că vor avea o concluzie a corupului de control, măcar, dacă nu şi a altor... Să vedem, eu încă nu m-am pronunţat pe acest subiect, deşi am analize", a spus Băsescu.

El a precizat, răspunzând unei întrebări, că subiectul nu a fost discutat încă în CSAT, pentru că la stadiul actual nu poate face obiectul unei abordări în Consiliu.

Curtea Internaţională de Justiţie a decis, la 3 februarie, că României îi revine 79,34% din teritoriul disputat cu Ucraina în procesul legat dedelimitarea platoului continental la Marea Neagră.

Ulterior a început o dezatere politică, transferată în plan public, privind un acord cu firma Sterling, generat de o hotărâre a fostului Guvern, condus de Călin Popescu Tăriceanu, aprobată la sfârşitul mandatului, care face referire la concesiunea perimetrelor XIII Pelican şi XV Midia din Marea Neagră către această companie canadiană. Hotărârea Guvernlui Tăriceanu din 12 noiembrie este un act adiţional la acordul petrolier încheiat la 24 august 2007 cu Sterling.

Subiectul acestei dezbateri este suspiciunea că statul român, prin ANRM, a cedat Sterling resursele de petrol şi gaze din cele două perimetre chiar înainte de a fi cunoscută decizia de la Haga în disputa dintre România şi Ucraina privind delimitarea platoului continental al Mării Negre. Preşedintele Băsescu a cerut Guvernului, în februarie, să clarifice disputa legată de firma Sterling.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici