Băsescu: Speranţa mea la numirea lui Meleşcanu, deşartă. Guvernul încearcă să obstrucţioneze votul

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că a fost evident faptul că membrii Guvernului, Ministerul de Externe încearcă să obstrucţioneze votul cetăţenilor din străinătate, el menţionând că speranţa sa la numirea lui Teodor Meleşcanu la MAE a fost una deşartă.

343 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Speranţa mea la numirea lui Meleşcanu, deşartă. Guvernul încearcă să obstrucţioneze votul

Teodor Meleşcanu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"În ceea ce priveşte campania electorală, ea se încheie teoretic astăzi, la ora 24:00, dar cu tot acest zbucium se finalizează duminică, prin exercitarea dreptului suveran de a vota. Din acest punct de vedere, aş face observaţia că a fost evident faptul că membrii Guvernului, Ministerul de Externe încearcă să obstrucţioneze votul cetăţenilor din străinătate", a spus Băsescu.

Potrivit acestuia, speranţa pe care a avut-o la numirea lui Teodor Meleşcanu la şefia MAE privind rezolvarea problemei votului în diaspora a fost una deşartă.

Traian Băsescu a arătat că doreşte să facă ”observaţia asupra căreia aşază responsabilitatea preşedintelui României”, potrivit căreia ” a fost evident faptul că membrii Guvernului, ai Ministerului de Externe încearcă să obstrucţioneze votul cetăţenilor din străinătate.

”Avem şi câteva elemente foarte clare din care rezultă încercarea de obstrucţionare a votului românilor din străinătate”, a spus şeful statului, dând ca exemplu comunicatul de presă al Ministerului de Externe din Germania, "care a demontat" afirmaţia lui Victor Ponta, potivit căreia nu se pot înfiinţa secţii de votare în afara consulatelor şi a ambasadelor României în străinătate.

Potrivit acestuia, ”Guvernul României a fost solicitat să ceară înfiinţarea de secţii de votare, ministrul de externe german dând ca exemplu alegerile din Turcia, unde s-a recurs la suplimentarea secţiilor de vot, la cererea ţării respective.

”Germania nu interzice înfiinţarea de secţii, dacă există o solicitare a statului interesat, iar acesta trebuia să fie statul român, prin MAE. Am constatat că speranţa mea la numirea lui Meleşcau în funcţia de ministru de Externe a fost una deşartă. Domnul Meleşcanu a continuat poziţia incorectă a predecesorului său, Corlăţean, încercând să demonstreze ce nu se poate demonstra, că nu pot organiza alte secţii de votare decât cele din primul tur”, a afirmat Băsescu.

Potrivit şefului statului, aceasta este ”o minciună, pentru că Guvernul avea interpretarea articolului 54 de către BEC, dar şi Ordonanţa de Urgenţă prin care, constatând deficienţele de la primul tur, puteau să înfiinţeze noi secţii de votare, suspendând anumite prevederi din legea pentru alegerea preşedintelui, la fel cum au făcut cu legea privind migraţia aleşilor locali”.

”Mai mult, Comisia de la Veneţia nu interzice apariţia unor acte normative mai devreme, în intervalul de la alegeri cu şase luni înapoi, atâta timp cât aceste acte normative ar fi în sprijinul dreptului la vot. Guvernul a vehiculat minciuni, fiind foarte clar că vrea să obstrucţioneze votul românilor din străinătate”, a susţinut Băsescu.

Preşedintele a atras atenţia că ”sunt scrisori de la primari din Spania şi Italia care pun la dispoziţie spaţii pentru organizarea turului doi al alegerilor”.

”Este clar că Guvernul nu a vrut să îi lase pe românii din străinătate să îşi exercite în număr mare dreptul constituţional garantat de a vota. De aceea, îi chem pe românii din străinătate, în mod deosebit, să nu se uite la distanţe, pentru că au aici copiii lor, părinţii lor şi se vor întoarce când România le va oferi condiţii de muncă şi trai pe care să le accepte. Este important ca, dincolo de distanţele mari de parcurs, să aibă în vedere că dumunică discutăm despre viitorul ţării lor”, a mai declarat Traian Băsescu.

Băsescu: M-am adresat MAE şi BEC, Biroul mi-a comunicat că se pot constitui secţii noi în diaspora

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că s-a adresat, în baza Constituţiei, MAE şi BEC legat de procesul de vot în diaspora, menţionând că Biroul i-a comunicat că se pot constitui secţii noi.

El a spus că s-a adresat MAE şi BEC în baza articolului 80 din Constituţie.

Preşedintele a spus că din comunicarea primită de la BEC se înţelege că se pot organiza secţii noi în diaspora.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici