Băsescu: Sunt excese ale procurorilor cu arestările preventive. Nu exclud condamnări nedrepte

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu a declarat, luni, la B1, că există o listă lungă de probleme pe care le are justiţia în momentul de faţă, arătând că sunt excese ale procurorilor, în privinţa arestărilor preventive şi că nu exclude” posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte”.

1506 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Sunt excese ale procurorilor cu arestările preventive. Nu exclud condamnări nedrepte

Traian Basescu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

”Lupta anticorupţie trebuie să continue, pentru că a erodat statul. Ce mi-aş dori acum este ca aceste instituţii să nu facă abuzuri, să nu intre într-un mod triumfalist de a aborda justiţia, de spectacol, făcut pe seama demnităţii oamenilor”, a declarat fostul preşedinte la B1 TV, arătând că există ”o listă lungă de probleme pe care le are justiţia în momentul de faţă”.

Astfel, el a afirmat că sunt”nişte excese ale procurorilor cu arestările preventive”.

Potrivit lui Băsescu, ceea ce se întâmplă este ”un tip de justiţie care se face sub o presiune formidabilă”, precizând că ”prelungirea măsurii se face necinstit”.

”Denunţul a dobândit valoare de probă. Nu pentru astfel de justiţie am luptat. Nu am explicaţie de ce se întâmplă aşa, la câteva luni după ce am terminat mandatul”, a mai afirmat Băsescu.

Potrivit fostului preşedinte, un om reţinut şi dus la arestare la Înalta Curte e primit ”cu un cortegiu de presă şi cu informaţii date presei”.

”Deci, pregătirea reţinerii se face prin mijloace necinstite faţă de un om care încă nu e condamnat. Se face ieşirea triumfală din arest pe durata emisiunii unui anumit realizator. Apoi se duce la arestare, dar între timp se dă la presa elemente din dosar”, a mai spus Traian Băsescu, precizând că o altă problemă o constituie faptul că ”un om arestat are pe capul său SRI, DNA, Curte de Conturi, presă. ”Nu are nicio şansă”, a adăugat fostul preşedinte.

Traian Băsescu a mai declarat că nu exclude” posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte”, şi a precizat că, în opinia sa, ”arestările în vederea obţinerii mărturisirilor încalcă drepturile omului şi dreptul la demnitate”.

”Fraţilor, în timpul meu nu se întâmpla la nivelul ăsta.Voiculescu, Năstase, Fenechiu, Remeş Mureşan, toţi erau în libertate”, a mai afirmat Băsescu, arătând că ”moda arestărilor a început după finalul mandatului său.

”Au fost exemple şi în trecut de arestări abuzive, dar niciodată nu s-a acţionat cu oarecare salbăticie, procurorii să-şi pună scalpuri la cingătoare. Au fost şi cazuri în care era nevoie”, a mai menţionat Băsescu, dând exemplul parlamentarului Mihail Boldea, fugit în Kenya.

”Moda arestărilor este o pasiune a şefilor, să-şi mai ia un mandat la DNA, sau mai ştiu eu unde”, a apreciat Traian Băsescu, adăugând că astfel de ”abordări fac un deserviciu instituţiilor şi le va decredibiliza”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici