Băsescu: Vântu a dat un tun, pe ultima sută a guvernării Tăriceanu

Sorin Ovidiu Vântu a dat "un tun", pe ultima sută de metri a guvernării Tăriceanu, cu o rambursare ilegală de TVA, în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro, pe care i-a dus în Cipru şi pe care i-a "băgat" în trustul de presă pe care îl deţine, a declarat, marţi, preşedintele Traian Băsescu.

154 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Vântu a dat un tun, pe ultima sută a guvernării Tăriceanu

Băsescu: Vântu a dat un tun, pe ultima sută a guvernării Tăriceanu (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

"Nici proprietarul real al trustului Intact nici proprietarul trustului Realitatea nu au mai prea putut să îşi facă jocurile pentru că nu s-a mai putut negocia, nici partidele cu mine, nici partide cu instituţii, nici el cu instituţii, fie că era justiţie, fie că era... În ultimii cinci ani au fost cam ghinionişti. Sigur, domnul Vântu, pe ultima sută a guvernării Tăriceanu a reuşit să tragă un tun, de vreo 60 de milioane de euro, dar să sperăm că instituţiile statului vor recupera aceşti bani, o rambursare ilegală de TVA", a spus Băsescu, la B1TV.

Întrebat dacă este dovedită a fi ilegală rambursarea de TVA la care se referă, Băsescu a răspuns: "Că-i ilegală e dovedită".

"Ce n-o să găsiţi, cum nu aţi găsit nici la Ana Maria Vlas, nici la... că Vântu nu pune semnături de unde ia banii şi intră în puşcărie Ana Maria Vlas pentru FNI şi FNA. Aici, probabil, alţii vor merge în faţa procurorilor, nu domnul Vântu. Domnul Vântu a avut grijă să ducă cei peste 60 de milioane de dolari luaţi în luna noiembrie dintr-un TVA incorect rambursat, a avut grijă să-i ducă în Cipru, să îi bage în trustul Realitatea-Caţavencu, că şi aşa e aia tribuna în care mi se dau lecţii, în fiecare zi, trustul Realitatea-Caţavencu, lecţii de morală, lecţii de...", a spus preşedintele.

Moderatorul a spus că primii vinovaţi ar trebui să fie cei din Guvernul condus de fostul premier Tăriceanu, la care şeful statului a replicat: "Eu nu aş merge atât de larg la Guvern".

"A fost un nemernic la ANAF care în luna octombrie a făcut tranzacţia. În luna noiembrie, la nici treizeci de zile, domnii de la Petrom Service îşi încasau TVA-ul necuvenit dintr-o tranzacţie cu o altă mare companie. Sigur, la câteva zile s-au băgat şi în faliment, domnii de la Petrom Service, că ăsta-i sitemul. Şi acum aleargă statul, numai că statul ştie unde s-au dus banii", a spus Băsescu.

El a acuzat trusturile Realitatea şi Intact de faptul că au ca obiectiv principal atacarea sa, a fiicelor sale, precum şi prezentarea distorsionată a declaraţiilor şi a evenimentelor la care participă şeful statului.

"Nu poţi să-ţi propui ca tot timpul să distorsionezi mesajul şefului statului", a spus Băsescu.

De asemenea, el a afirmat că există tineri jurnalişti care îşi denigrează ţara cu un apetit nejustificat.

În acelaşi timp, el a spus că se poate vedea "slugărnicia" unor jurnalişti români atunci când vorbesc, "fără să condamne corupţia din sistemul bancar din Statele Unite", despre situaţia din SUA în contextul crizei.

Referindu-se la jurnalişti şi analişti, el a spus că l-a criticat recent pe Emil Hurezeanu pentru că are pretenţii de la acesta legate de inteligenţă.

De asemenea, Băsescu s-a referit şi la Sorin Roşca Stănescu. "Nu mai vreau să mai vorbesc despre Sorin Roşca Stănescu, pentru că este una din marile mele decepţii. Poate m-am înşelat, dar cu mine a fost corect, până la incidentul cu Patriciu, când i-a intrat lui în cap că eu i-am făcut dosdar lui Patriciu, o prostie, acel dosar era depus de domnul Talpeş din timpul guvernării Iliescu. Dar când mi-a cerut să intervin să se oprească dosarul acolo reacţia mea nu putea fi decât «Îmi pare rău»", a spus Băsescu.

Hotnews relata, la jumătatea lunii mai, că cinci administratori ai PSV Company, care deţine 18% din Realitatea TV, sunt anchetaţi de DNA într-un dosar referitor la o presupusă decontare ilegală de TVA în valoare de 62 de milioane de euro. Potrivit sursei citate, PSV Company a intrat între timp în insolvenţă.

Potrivit unor surse din Ministerul Finanţelor, citate de Hotnews, totul a inceput de la tranzacţia încheiată, sub forma unui contract de transfer de activitate petrolieră, la 18 septembrie 2007, când Petrom a anunţat că a cumparat cu 328 de milioane de euro trei din cele patru divizii ale Petromservice, iar ceea ce a mai ramas din companie a fost rebotezat PSV Company.

În 4 octombrie 2007, imediat dupa semnarea contractului dintre Petrom şi Petromservice, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă semnată de Călin Popescu Tăriceanu şi de ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, care scutea de TVA tranzacţiile de tipul transfer de activitate realizat ca urmare a vânzării, noua regulă intrând în vigoare începând cu 1 ianuarie 2008.

În februarie 2008, PSV Company a emis patru facturi către Petrom în care admitea ca e purtătoare de TVA, iar o luna mai târziu a virat către bugetul de stat 62 de milioane de euro reprezentând contravaloarea TVA aferent sumei de 328 de milioane de euro încasată de la Petrom.

Potrivit Hotnews, în iunie 2008, PSV Company a anulat facturile emise în februarie, emiţând altele noi, fără TVA şi a solicitat rambursarea celor 62 de milioane de euro virate deja la buget.

Aceeaşi sursă relatează că cererea de rambursare a fost rezolvată în timp record - 13 zile - fără inspecţie fiscală.

"Şi noi ne-am mirat că ne-au virat banii fără inspecţie fiscală", declara Gheorghe Supeală, directorul general al PSV Company şi unul dintre cei cinci administratori anchetaţi de DNA.

Hotnews susţine că PSV Company a încasat cei 62 de milioane de euro de la buget şi ar fi trebuit să-i dea mai departe Petrom, care a plătit efectiv TVA-ul, cuprins fiind in suma de 328 de milioane de euro, ceea ce nu s-a întâmplat, potrivit lui Supeală, în contractul încheiat cu Petrom existând o clauză potrivit căreia TVA-ul ar urma să se returneze în maxim cinci zile de la inspecţia fiscală, pe care ANAF nu a mai făcut-o. În consecinţă, cele 62 de milioane de euro au rămas în conturile PSV Company.

Ulterior, conform directorului Supeală, ANAF a făcut respectiva inspecţie abia în martie 2009 şi a constatat că banii trebuie restituiţi statului, în prezent şi Petrom cerând restituirea TVA.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, acţionarul principal al PSV Company este firma cipriotă Elbahold Limited, cu 49%. Hotnews susţine, invocând investigaţii jurnalistice, că Elbahold este controlată de Sorin Ovidiu Vantu, fapt care nu a fost însă confirmat de omul de afaceri.

Un alt acţionar este Asociaţia Salariaţilor SNP Petrom (25%), controlată de Liviu Luca, liderul Sindicatului de la Petrom şi unul dintre administratori la Realitatea Media, companie patronată de Sorin Ovidiu Vântu, relatează Hotnews.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici