BEC a decis: Oprescu va fi primul pe buletinul de vot

BEC a anulat, sâmbătă, o hotărâre a BEM prin care candidatul PDL la Primăria Capitalei, Vasile Blaga, ar fi urmat să fie înscris înaintea independentului Sorin Oprescu pe buletinul de vot, admiţând, în acest sens, o contestaţie depusă de Oprescu.

12 afișări
Imaginea articolului BEC a decis: Oprescu va fi primul pe buletinul de vot

BEC a decis: Oprescu va fi primul pe buletinul de vot (Imagine: Mediafax Foto)

Candidatul independent pentru Primăria Generală a Capitalei a contestat, vineri, o hotărâre dată de BEM, prin care s-a decis ca ordinea înscrierii candidaţilor pe buletinele de vot pentru al doilea tur de scrutin să fie aceea stabilită prin tragerea la sorţi făcută pentru primul tur de scrutin.

Oprescu a susţinut că decizia BEM a fost adoptată în mod abuziv deoarece nu a fost respectată ordinea de zi a şedinţelor, nu a fost supusă la vot şi contravine unei hotărâri anterioare a BEC, potrivit căreia "la turul al doilea de scrutin, candidaţii vor fi înscrişi pe biletinul de vot unul sub celălalt, în funcţie de numărul de voturi obţinute la primul tur de scrutin".

Potrivit BEC, majoritatea membrilor BEM au apreciat că se impune respectarea ordinii rezultate în urma tragerii la sorţi efectuate pentru primul tur de scrutin şi că hotărârea BEC privind ordinea pe buletin este contrară prevederilor Legii 67/2004 care stipulează că această ordine se stabileşte numai prin tragere la sorţi.

Biroul Eleclectoral Central, a explicat că necesitatea şi oportunitatea hotărârii BEC a fost determinată de observaţia că Legea privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale nu conţine dispoziţii clare cu privire la organizarea celui de-al doilea tur de scrutin şi că prevederile privind primul tur nu pot fi aplicate ca atare în turul doi "datorită particularităţilor specifice ale acestei etape electorale".

"La aceasta s-au adăugat dificultăţile şi problemele de ordin practic semnalate de mai multe birouri electorale din ţară, situaţie din care riscul unei aplicări diferite a textului de lege era evident", se mai arată în hotărârea BEC.

Potrivit unei hotărâri adoptate, vineri, de Biroul Electoral Central, la turul al doilea de scrutin, candidaţii vor înscrişi unul sub celălalt, în funcţie de numărul voturilor obţinute la primul tur de scrutin.

Decizia BEC mai stabilea că, în caz de balotaj, poziţia candidaţilor va fi stabilită de ordinea alfabetică.

Potrivit rezultatelor finale ale primului tur de scrutin făcute publice de BEC, pentru turul al doilea mai sunt de atribuit 1.474 mandate de primar.

Conform legii, hotărârile BEC sunt definitive, irevocabile şi obligatorii pentru toate organismele de natură electorală.

"Biroul Electoral Central stabileşte cu de la sine putere ordinea candidaţilor pe buletinul de vot", se spune într-un comunicat al PDL, remis agenţiei MEDIAFAX. Liberal-democraţii "dezavuează acest mod de lucru al Biroului Electoral Central şi îşi exprimă surprinderea pentru politizarea deciziilor judecătorilor numiţi în Biroul Electoral Central".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici