Biroul permanent al Camerei s-a întrunit, discuţiile au vizat doar aspecte procedurale

Deputaţii PSD şi PNL au propus, marţi, în Biroul Permanent al Camerei, modificarea Regulamentului acestui for legislativ în sensul eliminării votului deschis, cu mâna, şi păstrării doar a votului electronic sau prin apel nominal, ei propunând şi instituirea unui Cod de conduită putere-opoziţie.

20 afișări
Imaginea articolului Biroul permanent al Camerei s-a întrunit, discuţiile au vizat doar aspecte procedurale

Biroul permanent al Camerei s-a întrunit, discuţiile au vizat doar aspecte procedurale (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Şedinţa Biroului Permanent al Camerei, de luni, a fost prima la care reprezentanţii opoziţiei s-au prezentat, după mai bine de o lună şi jumătate, discuţiile cu reprezentanţii arcului guvernamental având ca temă doar aspecte legate de procedură şi de modificarea Regulamentului Camerei.

Deputatul PNL Mihai Voicu a precizat, după ce şedinţa Biroului Permanent s-a suspendat, că opoziţia încearcă să deblocheze situaţia de la Camera Deputaţilor avansând o serie de propuneri de modificare a Regulamentului, el exprimându-şi speranţa că reprezentanţii puterii vor înţelege că nu pot continua "dictatura majorităţii".

"În acest moment suntem în discuţii pe proceduri. Dacă vom reuşi să intrăm într-o atmosferă parlamentară normală şi dacă vom reuşi să facem câteva modificări ale Regulamentului - de exemplu, unul din punctele la care noi, liberalii, ţinem foarte mult este eliminarea din Regulament a posibilităţii votului deschis cu mână şi să păstrăm doar votul electronic sau votul prin apel nominal şi a mai apărut ideea realizăriii unui cod de conduită a raporturilor dintre putere şi opoziţie - atunci sperăm ca în foarte scurt timp să putem debloca situaţia în Camera Deputaţilor, pentru că la Senat nu sunt probleme", a declarat Voicu.

Deputatul liberal a precizat că este necesar să se ajungă la o situaţie în care activitatea parlamentară să se desfăşoare strict în baza regulamentelor şi a Constituţiei şi să nu mai existe scene similare celei privind votul asupra Legii pensiilor.

"Puterea să înţeleagă că îşi poate trece proiecte de lege dacă are majoritate şi mobilizare, iar opoziţia îşi poate face datoria inclusiv în Biroul permanent sau plen", a spus Voicu.

La rândul său, deputatul PSD Mircea Duşa a precizat că există mai multe propuneri de modificare a Regulamentului Camerei avansate de opoziţie, una dintre acestea privind realizarea unei Comisii de Regulament care, într-un termen foarte scurt, să elaboreze modificarea acestuia pentru a eficientiza activitatea în Biroul permanent şi în plen.

"A fost o discuţie pe procedură, dar nu s-a ţinut şedinţa Biroului permanent. Sunt peste 300 de proiecte de legi înregistrate. Am încercat discuţii pe proceduri pentru a debloca această situaţie. Încă nu am ajuns la o concluzie, dar până la şedinţa de miercuri, când a fost convocat din nou Biroul Permanent, vom vedea ce soluţii găsim de modificare a Regulamentului, astfel încât această situaţie să nu mai existe", a spus Duşa.

La întrunirea de marţi a Biroului permanent a participat şi preşedintele Camerei, Roberta Anastase.

Din 15 septembrie, când a fost adoptată Legea pensiilor în Cameră, printr-un vot contestat de opoziţie, şedinţele Biroului permanent nu s-au mai putut ţine din lipsă de cvorum, fiind boicotate de către reprezentanţii PSD şi PNL, care au cerut demisia Robertei Anastase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici