Blaga despre impozitarea pensiilor: Nu ştiu de intenţia lui Vlădescu, nu s-a discutat în coaliţie

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, înaintea şedinţei Biroului Permanent Naţional, că nu ştie nimic despre intenţia ministrului de Finanţe, Sebastian Vlădescu, privind impozitarea pensiilor şi că acest subiect nu a fost discutat în coaliţia de guvernare.

19 afișări
Imaginea articolului Blaga despre impozitarea pensiilor: Nu ştiu de intenţia lui Vlădescu, nu s-a discutat în coaliţie

Blaga despre impozitarea pensiilor: Nu ştiu de intenţia lui Vlădescu, nu s-a discutat în coaliţie (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Întrebat dacă s-a discutat la nivelul Executivului despre impozitarea pensiilor, Blaga a răspuns: "Nu, nu am avut astfel de discuţie în coaliţie".

El a mai precizat că nu ştie nimic despre intenţia lui Sebastian Vlădescu de a impozita pensiile.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, vorbeşte, într-un interviu acordat money.ro, despre faptul că veniturile pentru pensii sunt exceptate de la impozitare şi lansează ideea unei dezbateri pe această temă.

"Există diverse forme de venit în România, printre care şi pensiile. Pensia este o depunere a fiecărui cetăţean pentru un venit viitor. La momentul realizării venitului, ar trebui ca întreg venitul să fie taxat. Deci orice venit, într-un stat civilizat, se taxează. Că de aia funcţionează statul social. Noi ce facem? Scoatem pensia din taxare la momentul acordării ei, lucru care e foarte frecvent în multe state din lume, dar nu o taxăm la momentul plăţii. Deci scoatem din circuitul de taxare o sumă foarte importantă care în toată lumea asta se taxează. Aşa ajung alte state să aibă venituri bugetare de 47% din PIB. Aş vrea să devină dezbatere publică: trei milioane şi ceva de plătitori, 6 milioane de beneficiari. Spunem acum că am vrea o pensie care să reprezinte 45% din salariul mediu. Dar noi avem o fiscalitate totală de 30% din PIB. E foarte greu să-ţi închipui cum, având atât de puţini plătitori şi atâţia beneficiari şi o fiscalitate care este sub nivelul de 45%, ar putea cineva să-ţi plătească 45%", afirmă Vlădescu.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, vineri, că este în lucru un proiect de act normativ prin care alocaţiile de stat pentru copii să nu mai fie acordate celor care provin din familii cu venituri mari, el precizând că nu a fost încă stabilit plafonul de la care alocaţiile să nu mai fie date.

Ministrul Mihai Şeitan a precizat că ministerul intenţionează să plafoneze şi acordarea tuturor prestaţiilor sociale, astfel încât doar persoanele care au realmente nevoie de ajutor să beneficieze de acesta.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, referitor la proiectul privind alocaţiile pentru copii, că nu se doreşte să se facă economii bugetare "pe seama copiilor", ci să se aplice principiul solidarităţii active, adăugând că dreptul la alocaţie este recunoscut, dar cuantumul se stabileşte de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici