Blaga: România nu trebuie să renunţe la Schengen, ci la Corlăţean

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Iaşi, că România nu trebuie să renunţe la aderarea la spaţiul Schengen, ci la ministrul de Externe, Titus Corlăţean, care a făcut declaraţii "iresponsabile".

272 afișări
Imaginea articolului Blaga: România nu trebuie să renunţe la Schengen, ci la Corlăţean

Vasile Blaga (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Este o declaraţia iresponsabilă a domnului Corlăţean. Nu în termenii ăştia se pune problema. România nu trebuie să renunţe la Schengen, ci trebuie să renunţe la Corlăţean", a afirmat Vasile Blaga.

El a spus că România a cheltuit deja o mulţime de bani pentru a îndeplini condiţiile aderării la spaţiul Schengen, însă USL a dat ocazia statelor europene, prin atacarea statului de drept vara trecută, să aibă motive să lege MCV de intrarea în Schengen.

"Am cheltuit din bani europeni şi din bani publici peste 1,3 miliarde euro pentru a ne securiza frontierele. Am avut cea mai mare facilitate Schengen din istoria Uniunii Europene, respectiv 670 milioane de euro, pe care i-am absorbit toţi. S-au adăugat 500 de milioane de euro din bugetul de stat pentru contractul EADS, plus 300 de milioane de euro reprezentând fonduri de preaderare, pe PHARE. Din păcate, este legată în mod incorect aderarea la Schengen de MCV. Dar aici vinovat e USL, pentru că le-a dat acestor state în vară, când au atacat statul de drept, ocazia să aibă motive să lege MCV de intrarea în Schengen", a spus Vasile Blaga.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că o eventuală nouă decizie de amânare a aderării României la Schengen la Consiliul JAI de săptămâna viitoare va afecta "credibilitatea procesului", iar ţara noastră ar putea să nu mai fie interesată şi doar să aştepte o invitaţie de la UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici