Boagiu cere Parlamentului să înceapă procedurile de desemnare a comisarului european

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senat, Anca Boagiu (PDL), a cerut, vineri, preşedinţilor celor două Camere urgentarea procedurilor de nominalizare a unui comisar european din partea României, arătând că nici numele şi nici portofoliul nu au fost înaintate încă Parlamentului.

132 afișări
Imaginea articolului Boagiu cere Parlamentului să înceapă procedurile de desemnare a comisarului european

Boagiu cere Parlamentului să înceapă procedurile de desemnare a comisarului european (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Anca Boagiu a transmis o scrisoare deschisă preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu, în care solicită demararea procedurilor parlamentare în contextul nominalizării unui comisar european din partea României.

“Având în vedere finalizarea votării preşedintelui Comisiei Europene şi obligaţia fiecărui stat membru al UE de a-şi desemna oficial, până la sfârşitul lunii iulie a.c., candidatul pentru funcţia de comisar european, solicităm să dispuneţi luarea de măsuri procedurale pentru ca România să intre oficial în negocieri”, cere senatorul PDL, potrivit unui comunicat de presă remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Anca Boagiu arată că “nici numele şi nici portofoliul pentru comisar european din partea României nu au fost înaintate Parlamentului, iar procedura legală nu a fost demarată” şi va fi necesară convocarea în şedinţă extraordinară a Biroului Permanent Reunit şi a Parlamentului pentru a fi votată candidatura după audierile din comisiile de specialitate.

Potrivit sursei citate, demersul senatorului Anca Boagiu vine în contextul în care, deşi majoritatea statelor europene şi-au desemnat reprezentanţii naţionali pentru funcţia de comisar, România nu a făcut încă procedural această nominalizare, fiind pusă în imposibilitatea de a participa la discuţiile şi negocierile actuale cu privire la alocarea celor mai importante portofolii ale Comisiei Europene.

“Procedurile parlamentare invocate în cele două scrisori oficiale se regăsesc în Legea nr. 373 din 18 decembrie 2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene. Legea nr. 373 din 18 decembrie 2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene prevede la articolul 19 informarea Parlamentului României în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării unor funcţii în cadrul instituţiilor Uniunii Europene iar audierea acestora se va face de către comisiile de specialitate ale Parlamentului.”, se menţionează în comunicatul de presă.

Anca Boagiu mai precizează că a transmis, pe 16 iulie, o scrisoare premierului Victor Ponta ce avea ca obiect urgentarea procedurilor guvernamentale de nominalizare a unui comisar european din partea României, în contextul aceloraşi motivaţii.

Premierul Victor Ponta a discutat, în urmă cu o săptămână, cu Jean-Claude Juncker, preşedintele ales al Comisiei Europene, despre propunerea României pentru ocuparea funcţiei de comisar european, spunându-i că prima opţiune este portofoliul Agriculturii, iar oficialul de la Bruxelles a luat act de această propunere

Preşedintele CE l-a informat pe Ponta că va discuta cu toţi premierii din statele UE, pentru a prelua toate propunerile privind componenţa viitoarei Comisii Europene. Ulterior, Juncker va transmite statelor membre propunerile sale cu privire la portofoliile care le revin în perspectiva viitoarei Comisii, a informat Guvernul.

Executivul preciza totodată că, potrivit legii, toate procedurile aferente trebuie derulate strict de către Guvern, cu informarea Parlamentului.

"Conform legii, după acest anunt, Guvernul va urma toate procedurile necesare, inclusiv informarea Parlamentului României. Potrivit Tratatului de la Lisabona, precum şi potrivit Legii 373/2013, privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, Guvernul este cel care trebuie să deruleze toate aceste proceduri şi va acţiona în consecinţă", mai transmitea Executivul.

Şi preşedintele Traian Băsescu a discutat, săptămâna trecută, la Bruxelles, cu preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre "exigenţele" pe care trebuie să le îndeplinească propunerile statelor membre pentru viitoarele poziţii de comisar european, conform unui comunicat al Preşedinţiei.

De asemenea, în cadrul întâlnirii s-a discutat despre propunerea de candidat şi portofoliu pe care România o va avansa pentru viitoarea Comisie Europeană.

Atât preşedintele Băsescu, cât şi premierul Ponta şi-au exprimat sprijinul pentru o nouă nominalizare din partea României a actualului comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş.

Înainte de a pleca la Bruxelles, Băsescu a spus că îl va propune pe Dacian Cioloş pentru un nou mandat de comisar european, el precizând că trebuie să îi spună noului preşedinte al CE un nume din partea României, deşi Guvernul nu a făcut procedurile din ţară.

Referindu-se la declaraţiile premierului Victor Ponta, care a spus că şeful statului nu are mandat pentru a face nominalizarea de comisar european, Traian Băsescu a spus: ”Eu nu am nevoie de mandat, eu am obligaţia să apăr interesul naţional”.

Preşedintele a precizat că, şi în timpul guvernelor Tăriceanu şi Boc, desemnarea comisarului european a făcut-o Guvernul, dar ”în bun acord” cu el.

”Când Tăriceanu a încercat să o facă de capul lui fiind cocoş cu Vosganian, nu s-a putut”, a adăugat Traian Băsescu.

El a menţionat că premierul Victor Ponta trebuia să deruleze deja procedura pentru desemnarea comisarului european, care trebuia să fie audiat în comisiile parlamentare de resort.

”Eu nu vreau să am o reacţie la declaraţiile lui Victor Viorel, dar, la ora asta, când preşedintele Comisiei Europene e desemnat, România trebuia să aibă scrisoarea trimisă de Guvern cu numele celui pe care îl propune. Eu mă duc la Consiliul European ca preşedinte al României. Eu nu-mi pot permite azi să nu-i spun un nume lui Juncker, pentru că ştiu că pe portofoliul pe care îl vizăm noi mai sunt şi alte state interesate. Nu pot să spun «domnul prim-ministru nu şi-a făcut treaba acasă»”, a susţinut Traian Băsescu.

El a mai spus că deja jumătate din ţările membre UE i-au trimis în scris noului preşedinte al CE, Jean Claude Juncker, nominalizările pentru comisar european.

Premierul Victor Ponta declarase că preşedintele Traian Băsescu vrea să nominalizeze el comisarul european din partea României, dar că nu i-a acordat preşedintelui "mandat" în acest sens, deoarece Guvernul este cel care nominalizează comisarul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici