Boc a transmis Preşedinţiei propunerea de numire a lui Nica interimar la MAI

Premierul Emil Boc a transmis Preşedinţiei propunerea de numire a lui Dan Nica în funcţia de ministru interimar al Administraţiei şi Internelor şi a sesizat cele două Camere parlamentare în vederea modificării structurii Guvernului, astfel încât Nica să cumuleze funcţia de vicepremier cu cea de ministru.

78 afișări
Imaginea articolului Boc a transmis Preşedinţiei propunerea de numire a lui Nica interimar la MAI

Boc a transmis Preşedinţiei propunerea de numire a lui Nica interimar la MAI

"Primul-ministru Emil Boc a înaintat astăzi (miercuri-n.r.) preşedintelui României propunerea de desemnare a vice-premierului Dan Nica în funcţia de ministru interimar al Administraţiei şi Internelor. De asemenea, primul-ministru a sesizat conducerile celor două Camere ale Parlamentului în vederea modificării structurii Guvernului, astfel încât Dan Nica să cumuleze atât funcţia de vice-prim-ministru, cât şi pe cea de ministru al Administraţiei şi Internelor", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Sursa citată arată că, în drept, solicitarea premierului este fundamentată pe articolele 106, 107 şi 85 alin. 3, din Constituţia României.

Guvernul a analizat două variante juridice pentru instalarea lui Dan Nica la conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor, de numire directă în funcţia de ministru sau de solicitare a acordului Parlamentului pentru ca acesta să poată îndeplini cumulativ atribuţiile de vicepremier şi ministru.

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, a declarat, anterior, agenţiei MEDIAFAX, că Guvernul analiza cele două variante juridice şi că se va ajunge la o soluţie în urma consultărilor dintre conducerile celor două partide ale coaliţiei de guvernământ.

Potrivit ministrului Ponta, din punct de vedere juridic, o primă variantă ar fi cea obişnuită, respectiv nominalizarea de către premierul Boc a lui Dan Nica pentru portofoliul de ministru de Interne şi apoi numirea acestuia de către preşedintele Băsescu.

"În opinia unor jurişti, o astfel de soluţie prezintă riscul de a fi contestată pe motivul creării unui precedent în ce priveşte cumulul de funcţii", a declarat Ponta.

El a precizat că a doua variantă posibilă este ca Guvernul să solicite Parlamentului, în baza articolului 85, aliniatul 3 din Constituţie, adoptarea unei decizii privind structura Guvernului care să să îi permită astfel lui Dan Nica să cumuleze atât funcţia de vicepremier, cât şi cea de ministru de Interne.

Conform articolului invocat din Constituţie, dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele României poate numi membri ai Guvernului numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Citeşte şi:

Geoană: Am trimis deja premierului propunerea PSD ca Dan Nica să preia şi MAI

Dan Nica este propunerea PSD pentru şefia MAI

PSD schimbă nominalizările pentru secretar de stat în MAI şi şefia DGIPI

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici