Boc despre Apostu: În plan administrativ, a contribuit la dezvoltarea Clujului. E treaba justiţiei

Preşedintele PDL, Emil Boc, afirmă că va "gestiona corect" relaţia cu fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu, judecat pentru fapte de corupţie, reiterând că acesta beneficiază de prezumţia de nevinovăţie şi spunând că "în plan administrativ Apostu a contribuit la dezvoltarea Clujului".

119 afișări
Imaginea articolului Boc despre Apostu: În plan administrativ, a contribuit la dezvoltarea Clujului. E treaba justiţiei

Boc despre Apostu: În plan administrativ, a contribuit la dezvoltarea Clujului. E treaba justiţiei (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Emil Boc a fost întrebat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, cum va gestiona relaţia cu Sorin Apostu, fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, arestat pentru fapte de corupţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Voi gestiona corect relaţia, în plan juridic am spus, de fiecare dată, că el beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, fiecare trebuie să îşi rezolve problemele cu justiţia. PDL nu a făcut scut pentru nimeni, sper că Apostu îşi va demonstra nevinovăţia. În plan administrativ, Apostu a contribuit la dezvoltarea Clujului, a fost parte a unei echipe care a modernizat Clujul", a afirmat Boc.

Întrebat dacă îşi reproşează ceva în privinţa faptului că l-a lăsat pe Sorin Apostu să îi continue proiectele la Primărie, Boc a răspuns: "Răspunderea este personală, proiectele mele au fost continuate de Apostu, de Moisin, iar dacă putem solicita un vot de încredere este pentru că am onorat promisiunile".

"Apostu e treaba justiţiei, treaba noastră e să îi respectăm pe clujeni şi până acum putem sta în faţa clujenilor. Orice clujean poate face diferenţa între oraşul cenuşiu de pe vremea lui Funar şi oraşul european de astăzi. Aş fi onorat să primesc un vot de încredere, dar orice decizie nu mă va deranja pentru că clujenii mi-au dat şansa de a fi primar, prim-ministru, pe clujeni nu pot fi supărat, tot ceea ce am primit în politică am primit de la clujeni", a declarat Boc.

Sorin Apostu a câştigat alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca graţie lui Emil Boc, acesta reuşind în 2008 să recâştige Primăria încă în primul tur. La sfârşitul anului, după şase luni din cel de-al doilea mandat de primar, Boc a demisionat după ce a fost numit în funcţia de prim-ministru de către preşedintele Traian Băsescu.

La alegerile parţiale organizate în februarie 2009, fostul viceprimar PDL Sorin Apostu, considerat mâna dreaptă a lui Boc, a fost ales din primul tur în funcţia de primar. În campania electorală, Boc şi Apostu au pozat împreună pe materialele electorale ale PDL sub sloganul "Am pornit împreună, continuăm împreună".

Apostu spunea că şi-a propus să continue proiectele edilitare începute de Emil Boc, care vizau, printre altele, construirea de parkinguri, deschiderea Centrului de Informare pentru Cetăţeni (CIC), construirea unei săli polivalente de sport, modernizarea Parcului Central şi crearea mai multor parcuri, reabilitarea liniei de tramvai din fonduri europene.

Sorin Apostu era văzut de PDL, dar şi de opoziţie, ca un candidat cu şanse mari de a câştiga alegerile locale din 2012 pentru funcţia de primar.

În cei trei ani de mandat ai lui Sorin Apostu, Primăria Cluj-Napoca a reuşit, printre altele, finalizarea unui singur parking cu 461 de locuri în cartierul Mănăştur, în valoare de 16 milioane de lei, modernizarea parcului auto al Regiei Autonome de Transport Urban Călători pentru care s-au cheltuit peste 1,5 milioane de euro şi construirea a trei hale agroalimentare în cartiere.

În a doua parte a mandatului lui Apostu, Primăria Cluj-Napoca a lansat mai multe licitaţii majore în vederea modernizării liniei de tramvai, achiziţiei de tramvaie noi şi construirii Sălii Polivalente promise în campania electorală.

În 10 noiembrie 2011, Apostu a fost ridicat de acasă de procurorii DNA în cadrul unei anchete care viza săvârşirea de către acesta a unor fapte de corupţie. În noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, edilul a fost arestat preventiv de Curtea de Apel Cluj, împreună cu omul de afaceri Călin Stoia, iar ulterior a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată, complicitate la spălare de bani în formă continuată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată, instigare la spălare de bani în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi primire de foloase necuvenite.

Procurorii DNA au calculat că Apostu ar fi primit mită, în total, sub diverse forme, peste 127.000 de euro, în dosar fiind cercetată şi soţia acestuia, avocata Monica Apostu. Potrivit DNA, banii provin de la reprezentanţii unor societăţi comerciale care au în derulare contracte cu Primăria Cluj-Napoca sau cu regii aflate în subordinea Consiliului Local Cluj-Napoca.

După arestarea preventivă a lui Apostu, acesta a fost suspendat din funcţie de către prefectul Florin Stamatian, iar ulterior fostul primar a demisionat de la Primărie. Apostu a fost, de asemenea, suspendat din PDL, unde deţinea funcţia de preşedinte al organizaţie municipale Cluj-Napoca. Sorin Apostu era membru al PDL din anul 2001.

Într-o scrisoare deschisă adresată locuitorilor oraşului şi înregistrată la Primărie odată cu demisia, Apostu preciza că, după demisia din funcţia de primar, cariera sa politică şi administrativă încetează şi că va aştepta ca justiţia să îşi urmeze cursul şi să îşi poată dovedi nevinovăţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici