Boc despre Ponta: Pentru shopping, nu trebuia să ia o aeronavă să meargă în China

Fostul premier Emil Boc afirmă că actualul şef al Guvernului, Victor Ponta, "nu a plecat cu niciun mandat" şi "nu a venit cu niciun proiect" din vizita în China, adăugând că "pentru shopping" acesta nu trebuia să ia o aeronavă, ci putea merge "privat, cu Turkish Airlines".

573 afișări
Imaginea articolului Boc despre Ponta: Pentru shopping, nu trebuia să ia o aeronavă să meargă în China

Emil Boc (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Emil Boc a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, cum comentează criticile preşedintelui Traian Băsescu la adresa vizitei în China a premierului Victor Ponta, el spunând că reacţia şefului statului i se pare firească.

"L-a criticat pe Ponta pentru că nu a văzut nimic concret. Mi se pare firesc. Nu a plecat cu niciun mandat, nu a venit cu niciun proiect. Pentru shopping nu trebuia să ia o aeronavă să meargă în China, se putea duce şi privat, cu Turkish Airlines", a spus Boc.

Întrebat, în continuare, cum comentează faptul că premierul Ponta a afirmat că nu avea nevoie de mandat pentru vizite, Boc a răspuns: "Asta e capacitatea de înţelegere a unui prim-ministru care nu ştie să citească Constituţia, când spune că preşedintele este şeful statului nu spune că este şeful statului doar în raport cu UE şi nu în raport şi cu alte ţări din lume. Atâta înţelege, atâta poate, ce să-i faci, nu ai altă alternativă".

El a menţionat că după vizita pe care a făcut-o în China, în timpul mandatului său de prim-ministru, a lăsat cinci proiecte mari care sunt, în continuare, pe agenda Guvernului, şi anume investiţiile de la hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, Centura de Sud a Capitalei, podul de la Brăila, investiţiile de la Rovinari şi Turceni, aflate în fază de finalizare, şi un proiect stabilit cu prim-ministrul chinez.

"Comisiile mixte de la Ministerul Economiei au lucrat şi pregătit investiţiile care sper să se concretizeze, inclusiv cea de la Tarniţa-Lăpuşteşti, care a fost unul dintre proiectele de bază pe care le-am stabilit, pe lista scurtă, în memorandumul dintre guvernele României şi Chinei", a menţionat Emil Boc.

Preşedintele Traian Băsescu declara, joia trecută, la Digi 24, că turneul "catastrofal ca imagine şi eficienţă" al premierului Victor Ponta în Asia ar trebui să îl supere, menţionând că şeful Guvernului a plecat fără mandat, deşi ar fi fost obligatoriu.

De asemenea, Băsescu spunea că încheierea unui parteneriat strategic cu China vine în contradicţie cu cel pe care România deja îl are cu SUA.

Premierul Victor Ponta a replicat atunci arătând că nu i-a cerut nimeni vreun mandat şi nici nu l-a întrebat de preşedintele Traian Băsescu în ţările din Asia vizitate recent, adăugând că mandatul este obligatoriu, conform deciziei Curţii Constituţionale, doar pentru reuniunile Consiliului European.

El a precizat că nu îi va solicita preşedintelui un mandat nici la următoarele vizite pe care le va efectua în străinătate.

Premierul Victor Ponta afirma că a călătorit în ţările din Asia cu o aeronavă a companiei Tarom, în baza unui contract încheiat de Guvern pentru această deplasare. "Am încheiat un contract pentru această vizită, iar costul o să fie public, eu nu-l ştiu, nu am încheiat eu contractul. Am considerat că este normal să folosesc o aeronavă a Tarom, nu de la altă firmă", spunea Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici